Filmfenix julkalender: lucka 11

Vill du ha ett nytt kul brädspel att samla familjen framför i mellandagarna? Eller letar du efter något trevligt spel att ge bort till en släkting men har inte koll bortom Risk? Lugn vi på Filmfenix finns här för att hjälpa dig. Här ger vi tips på både nya och gamla spel att njuta av tillsammans med nära och kära.

Dominion

Uppfann i praktiken en ny genren när det kom ut och är ett av mina favoritspel. Enkel mekanik, välj ut ett antal kort och placera dem mitt på bordet, dra din starthand från ett antal förbestämda kort och sedan gäller det att försöka vinna genom att köpa korten som ligger mitt på bordet och nyttja dem till sin fördel. Så enkelt och samtidigt så komplicerat. Med en stor uppsjö expansioner är varianterna nästan ändlösa i Dominion och det är också styrka, en omgång är aldrig den andra lik.

Pandemic: Reign of Cthulhu

Många känner till sammarbetsspelet Pandemic men jag skulle gärna rekommendera denna variant av spelet som utspelar sig på 1920-talet. Istället för virus skall man stoppa onda kulter från att väcka the Ancient Ones till liv, om detta sker går jorden under. Ett synnerligen unikt spel som är betydligt svårare än man först tror, bra för dem som verkligen vill kämpa med sina vänner för att klara av något. Bonus för det genomgående temat i spelet, skapar en bra känsla varje spelomgång.

Kingdomino

Om du skall spela något med familjen och kanske lite yngre medlemmar så ta en närmare titt på Kingdomino som blev årets spel i Tyskland. Kommer du ihåg när du spelade Domino? Principen här är den samma men istället för siffror skall spelarna matcha ihop olika typer av terräng. Ett spel som ser enkelt ut när man börjar men snabbt visar sig att man måste tänka en gång extra varje gång man lägger ut en bricka. Bra spel för barn på mellanstadiet.

King of Tokyo

Vill du rulla tärningar men tycker att Yatzy är tråkigt? Hur låtar att rulla tärningar och låta stora monster attackera Tokyo? Ytterligare ett spel med enkel spelmekanik, varje spelare rullar tärningar, bestämmer vilka de vill behålla, rullar ytterligare två gånger och läser av resultatet. Lägg till kort som går att köpa och ger olika specialförmågor och du har ett snabbt, enkelt och kul spel som engagerar alla vid bordet varje gång tärningarna rullas. Inte så allvarligt men väldigt kul.

Star Wars: X-Wing Miniatures Game

Kan du och dina barn inte få nog av Star Wars? Har ni alltid drömt om att flyga en X-Wing eller Tie Fighter? Grattis då är detta spelet för er. Ni tar på er rollerna av piloter för antingen rebellerna eller imperiet och utföra olika uppdrag. Finns gott om scenarion och reglerna är flexibla i att man kan spela en förenklad variant eller mer ”realistiskt”. En varning dock, blir ni fast finns det gott om expansioner med nya skepp och det kan snabbt bli rätt så dyrt.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.