Filmer som Förändrat mig.

I denna serie krönikor har jag tänkt berätta om de filmer som jag anser har påverkat och förändrat mig mest. Filmer som har fått mig att se världen och mig själv på ett nytt sätt och filmer som jag på något sett anser definierar mig som människa. För det är ju faktiskt så att en del filmer kan vara så mycket mer än bara underhållning.

Walt Disneys Fantasia (1940)

Walt Disneys tredje långfilm var en enorm chansning för studion som började med att deras senaste kortfilm Trollkarlens Lärling gick så pass mycket över budget att den omöjligt skulle kunna ta igen pengarna på egen hand. Walt fick då idén till en hel film med animerade kortfilmer ackompanjerade av klassisk musik. Fantasia hade premiär i oktober 1940 med blandat mottagande och på grund av kriget kunde filmen aldrig visas i Europa under sin första visningsomgång. Filmen kom inte att spela in pengarna den hade kostat förrän under återutgivningen på 60 talet.

För mig var Fantasia den första film som fick mig att inse att film kunde vara mer än bara underhållning med ett klassiskt narrativ. Och även den första film som verkligen fick mig att förstå att det faktiskt var någons vision som låg bakom bilderna som min TV visade upp för mina då blott tiotalet år unga ögon. Magin som jag bevittnade hade inte skapats av sig själv för att sedan placeras på det kassettband som jag spelade om och om igen som liten. Det var Fantasia som fick mig att inse vilket hantverk film verkligen är.

Fantasia var och är en cinematisk upplevelse som inget annat. För det är just vad Fantasia är, en upplevelse. Blandningen av disneyanimation när den var som absolut bäst och klassisk musik är en mix som funkar för alla tillfällen. Hade det inte varit för Fantasia så hade troligen aldrig de fantastiska musikstycken som jag nynnar på nästan dagligen varit en del av mitt liv.  Oavsett vilket humör jag är på så kan jag alltid njuta av Fantasia. Jag ser den flera gånger om året och har gjort det sedan första gången jag såg den.

Walts mästerverk må inte ha mottagits så väl som han hade hoppats den där hösten 1940 men jag hoppas att det hade skänkt honom glädje om han hade kunnat se mig där i soffan cirka 60 år senare när mina sinnen för första gången utsattes för upplevelsen Fantasia.

En av mina ”Holy Grails” i laserdiscsamlingen. En 8″ promoskiva för Fantasia.

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.