Filmer om pandemi eller andra katastrofer

Nu när du sitter hemma i karantän mitt i en pandemi kan du se dessa filmer och trösta dig med att det kunde ha varit värre. Mycket värre.

Contagion

Låt oss börja med den mest uppenbara filmen, Contagion från 2011 av Steven Soderbergh. Manusförfattaren Scott Z Burns intervjuade flera personer på WHO kring hur virus sprider sig och pandemi för att skapa en så realistisk film som möjligt. Och nu när vi befinner oss mitt i stormens öga får vi erkänna att han har ganska rätt.
Filmen finns att hyra på Viaplay, iTunes och Google Play

Children of Men

Betydligt mer blek men också realistisk är Alfonso Cuarón Children of Men från 2006. 2027 har det inte fötts några barn på 20 år och samhället som vi känner det är på väg mot kollaps. I Storbritannien ett av de sista länder med en fungerande regering (något som idag ter sig som ett skämt) blir en illegal invandrare gravid. Bra film med stark symbolik.
Finns att streama på Viaplay.

Night of the Living Dead

George A. Romeros klassiker från 1968. I Pennsylvania börja de döda resa sig från graven och attackera människor, ute på landsbygden barrikaderar sig en grupp brokiga människor i ett hus i ett desperat försöka att överleva. Men deras mänskliga beteende hotar att slita isär gruppen inifrån. Blev startskottet för zombiefilmer och Romero kom att göra flera uppföljare.
Finns att streama på Viaplay och Amazon Prime Video

The Quiet Earth

Det är något med folk nere i Oceanien och efter katastrofen-filmer. The Quiet Earth från 1985 är en Nya Zeeländsk film där Zac vaknar upp för att finna sig ensam i en stad. Han beger sig ut för att försöka förstå vad som har hänt och om han verkligen är ensam i hela världen. En annorlunda men mycket sevärd science fiction-film som är en av Neil deGrasse Tysons favoritfilmer.

Bird Box

Bird Box är baserad på Josh Malermans roman med samma namn från 2014. Filmen är regisserad Susanne Bier och Sandra Bullock spelar huvudrollen. Från ingenstans dyker en osynlig kraft upp, som ett virus, som driver mänskligheten till självmord, få överlever. Men en kvinna har bestämt sig för att rädda sig själv och sina barn och letar efter en plats där de kan vara säkra. Hon har förstått att om man inte ser så är man säker. Fåglarna fungerar som varningsklockor, dom varnar för faror. Obehagligt men riktigt bra. Kan ses på Netflix.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.