Filmer jag vill se hösten 2016

Filmsmak är något väldigt personligt, därför tycker jag det är svårt att göra generella listor över intressanta filmer. För det jag gillar kommer någon annan garanterat tycka är dåligt. Därför kommer jag på denna lista att fokusera på filmerna som jag vill se under hösten, inte dem som jag tror är mest intressanta för allmänheten. Det kommer inte heller bara vara filmer som kommer att gå på bio. Vissa av dessa kommer att släppas direkt på blu-ray och vissa av dem kommer inte ens komma ut i Sverige så jag kommer att få importera dem. Men här har ni lista på filmer jag vill se under hösten.

Kubo and the Two Strings

Den första filmen jag vill se i höst är Kubo och de två strängarna som har biopremiär här i Sverige den 23 september. Filmen är gjord av produktionsbolaget Laika som tidigare gjort filmer som Coraline och Paranorman. Filmen har fått fantastiska recensioner och verkar lyckas med att berätta en engagerade historia i kombination med en otroligt vacker visuell stil. En film jag tror att både barnfamiljer och vuxna kan uppskatta.

 

Jack Reacher: Never Go Back

Tom Cruise kanske inte har längden för att spela Jack Reacher men han har attityden, jag gillade verkligen den första filmen och stilen den hade. Och skall man döma uppföljaren på trailern så verkar den hålla exakt samma stil. Denna gång har Edward Zwick tagit över regissörsstolen vilket får mig att vara lugn. Zwick har tidigare gjort filmer som Blood DiamondThe Last Samurai och Courage Under Fire så jag känner att han är rätt man för jobbet. 21 oktober har filmen premiär i Sverige.

 

The Girl on the Train

Kvinnan på tåget bygger på en bok som kom förra året och fick bra kritik och blev snabbt en bestseller, senaste rapporten säger att boken sålt nära 16 miljoner exemplar. Nu är det inte alltid som bestseller borgar för bra filmer, det kan variera väldigt mycket. Men boken fick bra recensioner och är den där typen av psykologiska thrillers som fungerar bra att överföra till film (tänk Gone Girl). Och en solid ensemble med Emily Blunt, Rebecca Ferguson, Luke Evans och Edgar Ramírez gör mig intresserad av filmen. Premiär i Sverige 9 november på bio.

 

Nocturnal Animals

Kombinationen av regissören Tom Ford och Jake Gyllenhaal var tillräckligt intressant för jag skulle vilja se filmen. När den sedan blev nominerad för Guldlejonet på årets filmfestival i Venedig så steg förväntningarna ännu mer. Och det räcker bara att titta på trailern för att förstår vad som lockar mig. Den osar olycka och tragedi lång väg, en film som kommer sitt som en klump i magen när man går ut ur salongen. Eller det är vad jag hoppas på.  18 november får vi se om jag har rätt.

 

Hunt for the Wilderpeople

Filmer ifrån Nya Zeeland är det inte så ofta vi ser här i Sverige och denna film är nog alldeles för smal för att få en publik här så jag planerar att plocka upp den från Storbritannien under vintern. Filmen handlar om en ung pojke som hamnar hos en fosterfamilj där Sam Niell spelar en vresig gammal man, efter diverse missöden finner de sig ute i vildmarken på flykt. Taika Waititi regisserade What We Do in the Shadows för ett par år sedan och denna film andas samma typ av humor. Jag kom att tänka på Braindead fast med mindre blod när jag såg trailern. Vet inte varför.

 

The Handmaiden

Det räcker med ett namn, Park Chan-wook. Om du känner igen namnet kommer du automatiskt att bli intresserad, om inte så är det dags att du lär dig det. Jag kanske inte gillar alla Parks filmer men det är alltid intressanta och har en udd till sig som få regissörer kan framhäva idag. Så även med hans senaste film där han är tillbaka i Sydkorea efter att ha gjort film i USA. The Handmaiden verkar vara precis den typen av erotisk psykologisk thriller man kan förvänta sig av Park och det skall bli spännande att se vad han har att erbjuda denna gång.

 

The Infiltrator

The Infiltrator är den där typen av film som jag kliar mig i huvudet och tänker ”hur sjutton har denna inte hamnat på bio i Sverige?”. Baserat på verkliga händelser om de poliser som infilterade Escobars rörelse i Miami där det precis den typen av film som borde kunna locka en publik. Lägg till Bryan Cranston i huvudrollen och regissören bakom The Lincon Laywer och det låter i varje fall i min värld som man borde kunna sälja några biobiljetter. Nu får jag vänta tills den dyker upp på blu-ray istället.

 

Hell or High Water

Det finns vissa filmer som man ser och de känns old school. Som något som passar bättre in på den gamla sortens filmer som gjordes på 60- eller 70-talet. Många recensenter har sagt just detta om denna film. Att den andas Peckinpah mer än dagens Hollywood-klimat och det låter väldigt uppfriskande i mina öron. Jag vill ha en skitig western i modern miljö med bra skådespelare. Denna film ser ut att ge mig just detta. Tyvärr ser filmen inte ut att dyka upp på bio i Sverige.

 

Anthropoid

Bakom detta namn som låter som en science fiction-film döljer sig en av de mer okända delarna av andra världskriget. Operation Anthropoid var kodnamnet för att döda Reinhard Heydrich mannen bakom den slutgiltiga lösningen (förintelsen). Andra världskriget är alltid intressant i mina ögon och framförallt om det rör sig om saker och ting man känner till väldigt lite om. Lägg till skådespelare som Cillian Murphy och Toby Jones och du har en film som fångar mitt intresse.

 

Morgan

Detta är egentligen inte någon som borde hamna på en lista som denna. Den har fått riktigt dåliga recensioner men det finns två saker som gör mig i varje fall nyfiken. Regissören heter Luke Scott och är Ridley Scotts son och filmen skall ha en del likheter med Blade Runner. Jag har ingen förhoppning om att filmen ens skall komma i närheten av detta mästerverk men jag är nyfiken på hur långt ifrån äppleträdet som frukten har fallit. Luke var med som Second Unit Director på Exodus: Gods and Kings och detta är hans regidebut.

 

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.