Filmer där folk isolerar sig

Så du har hostat och nyst på jobbet och blivit hemskickad för isolera dig. Vad skall du titta på? Vi har några förslag på filmer med ett gemensamt tema, folk som av olika anledningar har isolerat sig.

Panic Room

Ibland isolerar man sig inte för att man är sjuk utan för att flyr från något. Det är premissen i Panic Room, David Finchers film från 2002. Jodie Fosters karaktär och hennes dotter tvingas fly in i ett säkerhetsrum när tre män gör inbrott i deras nya lägenhet. Men som vanligt när Fincher är i farten så är inte allting som det verkar.
Finns att hyra på iTunes och köpa på Google Play.

Moon

Sedan har vi Duncan Jones regidebut från 2009, Moon. Sam Rockwells karaktär befinner sig på månen där han jobbar för ett gruvbolag med att bryta det alternativ bränslet Helium-3. Men efter att ha varit själv där i flera månader börjar han se syner och sakta men säkert bryter han ihop. Resten får ni upptäcka själva.

Repulsion

Roman Polanskis första engelska film, Repulsion har också temat isolering. Huvudpersonen, den unga Carol finner sexuella närmanden motbjudande och isolerar sig själv i sin lägenhet där hon blir mer och mer frånvänd verkligheten och isolerad från resten av världen. Den första filmen i Polanskis lägenhets-trilogi (som fortsatte med Rosemary’s Baby och The Tenant).

Leave no Trace

Leave no Trace är baserad på en sann historia och det brukar ju vara bra! Filmen handlar om en pappa och hans tonårsdotter som bor isolerade långt inne i skogen, avskilda från samhället. En dag blir de upptäckta och omhändertagna av myndigheterna. De tvingas att flytta tillbaka till civilisationen och pappan måste börja jobba. Dottern trivs bra men pappan har väldigt svårt att återvända till ett ”normalt” liv så de rymmer tillbaka till skogen men allt är annorlunda nu och de måste börja om. Välspelat och känslosamt. Finns på Viaplay.

Into the Forest

Två systrar lever isolerade i sitt hus i skogen efter ett extremt strömavbrott. Utan ström kan allting hända och vem ska du lita på. Ska dom stanna kvar eller lämna sin isolering för att se om det finns hopp i världen utanför. Storyn är inte så originell men känslan av att inte veta vad som händer i omvärlden går fram. Kan ses på HBO.

The Lighthouse

Två män sitter på en öde ö mitt ute i Atlanten för att sköta en fyr. Som ni kan förstå går det ganska snabbt å helvete och isoleringen tär in i både psyke. The Lighthouse för en fascinerande och vacker film om vad isolering kan göra med ditt mentala tillstånd.

The Shining

Kanske den mest klassiska av ”man åker till enskild plats och blir galen” av dem alla. Mycket tack vare Jack Nicholson i huvudrollen som författaren Jack Torrance som blir vaktmästare på The Overlook Hotel under lågsäsongen för att skriva klart sin bok. Istället får isoleringen honom att sakta blir galen.
Finns att hyra på Itunes och Google Play.

The Martian

Vad är värre än att vara isolerad på jorden? Att vara isolerad på Mars? Ridley Scott regisserar Matt Damon i en film om Mark Watney som blir strandsatt på Mars och tvingas att försöka överleva där själv tills hjälp kommer. Om du tycker det är jobbigt att sitta hemma i lägenheten tänkt dig då att sitta på en plats där klimaten kan döda dig på några minuter.
Finns att hyra på iTunes och Google Play.

Breakfast Club

Isolering behöver inte alltid vara isolerad hemma. Ibland är det kvarsittning i skolan. Fem elever har fått kvarsittning på en lördag och skall skriva en uppsats under dagen. Istället spenderar de sin tid med prata, retas, filosofera och röka på. Ungdomdrama när det är som bäst, kanske just för att det bara är dessa fem personer i en miljö.
Finns att hyra på iTunes och Google Play.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.