Filmer att se under självisolering

Årets påsk är lite annorlunda än tidigare. De flesta kommer att sitta hemma och inte åka till släkt eller vänner. Så vad skall man göra? Se lite film kanske? Vi har några förslag till dig vad du bör se.

A Cure for Wellness

En arbetsnarkoman från Wall Street skickas iväg till Schweiz för att hämta hem företagets vd som befinner sig på ett avlägset spa i Alperna. Hälsohemmet lockar rika människor från hela världen som söker dess renande behandling. Men konstigt nog verkar ingen åka därifrån. Att få med sig sin vd hem blir svårt, han vill inte åka därifrån. Ganska snart börjar han misstänka att det är något väldigt fel med hälsohemmet och de konstiga behandlingar som utförs där, och snart börjar han få svårt att skilja på dröm och verklighet. Snyggt, spännande, mystiskt och ganska obehagligt. Finns på Netflix.

Apocalypse Now

Apocalypse Now är en av de bästa antikrigsfilmer som någonsin gjorts. Men det är också en av de bästa filmerna om det mänskliga psyket som har gjorts. Den tittar på den mörkaste delen av vårt hjärta och ställer frågor kring vad det innebär att vara människa och ha en själ. Men den kanske är det också för att den reflekterar den galna inspelning som filmen hade. Alla dessa historier finns representerade i filmen. Apocalypse Now är inte avskalad och kall, den är galenskap rakt igenom och det gör den så förbannat bra.
Finns att streama på Viaplay.

Wildlife

Många av oss känner nog igen Paul Dano som en mångfacetterad skådespelare med prestationer i titlar som Little Miss Sunshine, There will be blood och Okja under bältet. Det många dock inte har uppmärksammat honom för är hans karriär som filmregissör och manusförfattare. 2018 debuterade nämligen Paul Dano som detta och det i och med filmen Wildlife. I filmen får vi följa en familjs stilla förfall i och med att pappan (Jake Gyllenhaal) temporärt lämnar sin son och hustru för att bekämpa en skogsbrand. Filmen är lågmäld, rörande och exemplariskt melankolisk, men har fått oförskämt lite uppmärksamhet om du frågar mig.
Finns att hyra på Google Play och iTunes

Silence

Martin Scorseses filmer brukar alltid skapa stora rubriker och få filmvärlden att stanna upp. Titta bara på hur The Irishman formade det forna filmåret. 2016 valde dock denna ikon att släppa bronx kvarter och istället bege sig till Japan under 1600-talet. Liam Neeson, Andrew Garfield och Adam Driver bjuder alla på enastående prestationer som jesuitpräster i detta mäktiga alster om katolskt förtryck. Vid filmens premiär var det dock många som muttrade åt att filmen inte höll traditionellt Scorsese-tempo men för mig förblir det en av mina starkaste bioupplevelser när jag såg denna. Om ni ännu inte bockat av denna märkligt nog förbisedda pärla tycker jag verkligen att det är dags nu.
Finns att streama på Viaplay

Cloud Atlas

Jag vet inte om många har missat den eller dissat den på grund av dess längd på nästan 3 timmar men nu har vi ju tid! Tre regissörer, Tom Tyker, Andy & Lana Wachowski bjuder in oss till en välspelad saga genom årtusenden. Ja, det är bra, det är komplicerat, det krävs att du hänger med, men det är värt det. Vi vet aldrig riktigt vart i världen eller under vilket århundrade vi befinner oss, om vi känner igen någon eller något. Filmen hoppar abrupt mellan dåtid och framtid, mellan olika personer och livsöden, eller? Känns de inte igen… Berättelsen är möjligtvis lite svår att ta till sig men ändå inte, vi känner igen personerna men vem är de denna gång, i denna tidsålder? Finns på SF Anytime.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.