Fifa 21 (PS4)

De senaste två åren har jag lämnat över stafettpinnen till Kenny och Pär för att få en välbehövlig pause och distans från FIFA. Nu när jag spelat FIFA 21 i snart en månad skall jag försöka samla mina tankar kring spelet och fundera på vad som egentligen är nytt sedan jag spelade FIFA 18 år 2017.

Malmö FF är svenska mästare precis som 2017 när jag spelade FIFA 18.

Djävulen ligger i detaljerna när det kommer till att hitta uppdateringarna från fjolårets upplaga. De få timmar jag hunnit spela FIFA 20 hos vänner har dock gett mig några insikter. I det stora hela är spelkänslan den samma men ju mer en spelar, träder små justeringar fram. Matcherna känns lite snabbare, anfallarna har en tendens att bryta igenom enklare och för min del har det resulterat i fler mål. Detta har i sin tur lett till att det är lättare att slå djupledsbollar i tighta situationer och hitta farliga lägen. För mig passar ett offensivt FIFA bättre än ett defensivt, de åren som spelet gått i backlinjens favör har jag haft en tendens till att bli straffad när målen uteblivit.

Grafiken är begränsad mer av hårdvaran än skaparnas utveckling av spelserien.

Spelmenyerna kommer inte att chockera någon, allt är sig likt. För mig som aldrig fastnat för FUT, har det ofta blivit en hel del timmar i karriärläget. Känslan är dock att det fortfarande finns utvecklingspotential här. Spelläget är avskalat och enkelt utan särskilt många nyheter, det fyller dock sin funktion. Det är supertrevligt att en nu kan hoppa in sömlöst i de simulerade matcherna och avgöra själv om det inte verkar gå ens lags väg. För mig känns det som att det hade varit betydligt mer intressant att implementera en enklare story i karriärläget än i Volta-spelläget.

Volta är som ett spel i spelet.

Fjolårets introduktion av Volta-spelläget verkar bli ett bestående inslag i spelserien. En enklare berättelse introducerar dig till streetfotbollen som är än mer offensiv och arkadlik än 11-mannamatcherna. När ni har vänner över är det enkelt och snabbt spelläge där ni snabbt kan turas om efter en match om ni är en grupp vänner som spelar. Känslan är dock att detta är ett spelläge jag inte kommer att återbesöka särskilt mycket i min ensamhet.

Det går fortfarande att konstatera att FIFA är det bästa fotbollsspelet på marknaden idag. Men om det inte vore för att FUT drar in så mycket pengar till EA, undrar jag om de inte för konsumentens skulle hade räckt att släppa ett spel vartannat år? Spelet förmedlar en autentiskt fotbollsatmosfär och blir snyggare och snyggare för varje år. Spelläget ”The Journey” som jag uppskattade i 17 och 18 är borta sedan Alex Hunters äventyr avslutades i FIFA 19. ”Volta” fyller till viss del dess plats med enklare ”berättelse”-inslag. Tyvärr kommer det aldrig i närheten Hunters karriär. För mig som knappt spelat FIFA sedan 2018 är det med viss besvikelse jag kan konstatera att det inte är så mycket som har hänt med spelserien.

Tidigare FIFA-recensioner på Filmfenix:
-FIFA 20
-FIFA 19
-FIFA 18
-FIFA 16
-FIFA 15
-FIFA 13

De senaste två åren har jag lämnat över stafettpinnen till Kenny och Pär för att få en välbehövlig pause och distans från FIFA. Nu när jag spelat FIFA 21 i snart en månad skall jag försöka samla mina tankar kring spelet och fundera på vad som egentligen är nytt sedan jag spelade FIFA 18 år 2017. Malmö FF är svenska mästare precis som 2017 när jag spelade FIFA 18. Djävulen ligger i detaljerna när det kommer till att hitta uppdateringarna från fjolårets upplaga. De få timmar jag hunnit spela FIFA 20 hos vänner har dock gett mig några insikter. I…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.