FIFA 20

Slutet av september varje år är en okrönt julafton för sportfansen bland TV-spelarna, för det är då årets upplaga av FIFA dundrar ut på marknaden. Bland de nya aktiviteterna står bland annat street football på schemat, och i och med att en hel del krut har lagts på det spelsättet så undrar man ju ifall det bidrar till en maffigare fotbollsupplevelse än tidigare året. Svaret finner du här nedan.

När FIFA släpps vid denna tidpunkt är det nog tämligen många som hoppar och studsar samt tuggar fradga av förväntan med de allra senaste laguppställningarna, en anings bättre grafik samt bättre flyt i spelet än året innan. För några större nyheter är det ju sällan måste vi vara ärliga med. The Journey som introducerades i FIFA 17 är ett konkret exempel på en större nyhet som inte gäller småfix eller uppdaterade laguppställningar – utan ett helt nytt spelläge. Detta spelläge är dock bortplockat inför årets upplaga och är ersatt av ett spelläge som kallas för Volta, som på portugisiska ska betyda något i stil med ”tillbaka till rötterna”. Street football, som ingressen skvallrar om.

Vad är detta för något då och är det någonting att ha? Tja, det är ett sorts karriärläge där du skapar en helt egen karaktär. Dig själv exempelvis. Du börjar i ett lokalt street football-lag som till slut innebär att du åker världen runt och spelar street football på planer av alla dess slag – futsalplaner, skyskrapor, lagerhus osv. för att ”vinna tillbaka” lagets gamla kompisar samt för att vara bra nog att ställa upp i VM. Matcherna du spelar är varierade – ibland är det 3 vs 3, ibland är det 5 vs 5 och ibland är det utan målvakt. Teknik är självklart vitalt i detta spelsätt, och under spelets gång genom att klara olika utmaningar får du erfarenhetspoäng du kan sätta ut för att göra din karaktär ännu bättre. Stort fokus ligger på att klä din karaktär, och kläder finns det i överflöd. Mjukisbyxor, jeans, shorts, skjortor, luvtröjor, jackor… mynten du använder till detta går än så länge inte att köpa för riktiga pengar. Hurra!

Spelsättet i sig är en frisk fläkt, det är alltid kul att följa och utveckla en egen karaktär då resan är bra eller ifall spelläget är kul spelmässigt sett, men är det någonting jag kommer spela framöver? Jag tror inte det, om jag ska vara helt ärlig. Visst, det är kul som jag precis nämnde att utveckla sin karaktär och matcherna är förhållandevis roliga. En stund i varje fall. Men 5 vs 5 på toppen av en skyskrapa är ingenting i varje fall jag förknippar med fotboll. Även fast jag tycker spelsättet är helt okej och roligt korta stunder är jag inte helt tillfreds med denna riktning som FIFA har tagit, i synnerhet inte eftersom det är tydligt att de har satsat väldigt mycket på Volta. Jag vill inte ha street football, jag vill ha fotboll.

Bortsett från denna plojvariant av fotboll så finns det såklart massa annat man kan syssla med. De vanliga lägena, som karriärläge och säsongsläge, finns såklart kvar. I Avspark kan man välja och köra de olika spelsätten som finns i Volta, vilket ju är bra för de som gillar det. Förutom Volta är ju självklart FUT (Football Ultimate Team) som mest krut har lagts på. Kanske har allra mest lagts här – det verkar vara det mesta populära spelsättet bland tonåringar och yngre som ju är en väldigt stor målgrupp när det kommer till FIFA. Några nyheter här är att det finns olika sorters målsättningar, både kortare och längre, precis som HUT, motsvarigheten i NHL. När du klarar dessa får du XP samt låser upp spelarpaket eller andra prylar. Tack och lov går FUT spela offline i Squad battles där du möter andra spelares lag (som datorn styr), för att spela online är otroligt svårt med denna delay som hela tiden ligger och skaver. Jag har under de åren jag spelat FIFA (de senaste tio åren är det max vartannat år) undrat om det varit min internetuppkoppling det varit fel på, men efter att spelat på flertalet uppkopplingar är det nog inte där felet ligger. Jag har inga problem alls när jag spelar Red Dead Redemption 2 och NHL 20 (spelen som spelas flitigast för tillfället) online, men FIFA kommer delayn som ett brev på posten. Det handlar om korta mikrosekunder, men det kan ändå förstöra en mottagning eller vändning som i värsta fall leder till en kontring + ett mål. Detta är någonting jag tycker borde ha stabiliserats sedan flera år tillbaka, i synnerhet när NHL inte alls har dessa problem. Jag får hör dock reservera mig för att det kan vara en internetuppkoppling som spökar, i så fall får dessa meningar strykas.

I själva spelet finns det även en del nyheter. En av dessa är ”mer realism”. Och vad innebär det då? Jo, att spelet är mindre förlåtande i vissa avseenden än tidigare. Spelarnas acceleration är inte lika vass som tidigare, så tappar du boll får du banne mig jobba tillbaka samtidigt som du hoppas på att din mittback tar rätt hemåtlöpning. Och det är väl helt rimligt, varför ska en långsam försvarare kunna löpa ikapp Kylian Mbappé? Frisparkarna har fått ett nytt system med lite fler möjligheter än tidigare, vilket fick mig att sucka rejält, men det är mest av anledningen att jag behövde lära mig något helt nytt återigen. Realismen syns även i bollbanor, hur spelarna rör sig, skotten etc. Ingenting jag märkt direkt, men tittar man noga så lär man se det.

FIFA 20 är en klar uppdatering jämfört med tidigare år, även fast jag själv inte gillar denna street football-riktningen de har tagit. FUT fungerar bättre än tidigare och realismen som kommit in i själva fotbollen är bara till det bättre. Jag behöver knappast rekommendera FIFA 20 egentligen, för har man spelat ett par tidigare årgångar kommer man köpa även det här oavsett betyg, men min slutsats är att det här är ett solitt fotbollsspel, tyngre än på flera år, som kommer sno många timmar av fritiden framöver för spelare världen över.

Testad version: Playstation 4

Slutet av september varje år är en okrönt julafton för sportfansen bland TV-spelarna, för det är då årets upplaga av FIFA dundrar ut på marknaden. Bland de nya aktiviteterna står bland annat street football på schemat, och i och med att en hel del krut har lagts på det spelsättet så undrar man ju ifall det bidrar till en maffigare fotbollsupplevelse än tidigare året. Svaret finner du här nedan. När FIFA släpps vid denna tidpunkt är det nog tämligen många som hoppar och studsar samt tuggar fradga av förväntan med de allra senaste laguppställningarna, en anings bättre grafik samt bättre…

Review Overview

Betyg

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.