Fifa 18 (PS4)

Förra året hoppade jag över att lämna mitt omdöme om den senaste utgåvan i EAs spelserie FifaEn spelserie som tidigare hade motstånd i form av Pro Evolution Soccer har sedermera gått och blivit rätt ensam som herre på täppan. Men frågan är, fortsätter Fifa att leverera år efter år?

Svaret är ett tryggt ja! Att släppa ett nytt spel varje år bäddar dock för att nyheterna skall bli få. Kanske är det också därför som många konsumenter hoppar över ett år innan de införskaffar nästa exemplar? För casual-spelaren finns det liten eller ingen anledning att uppdatera varje år. För de som är mer hardcore och tävlar online på Ultimate Team-läget, handlar det mer eller mindre om att hålla sig à jour. För EA handlar det om att underhålla en mångmiljonindustri och balansera mellan att leverera en stabil spelupplevelse och samtidigt tillföra nyheter.

Jag betraktar mig själv som rätt casual när det gäller Fifa som spelserie. Det är ett av de mest lättillgängliga tv-spelen i världen. Är du hyfsat fingerfärdig kan du spela det eftersom det inte finns en enda människa som inte känner till hur fotboll fungerar. Med detta sagt, innebär det också att jag har relativt lite att säga om spelläget Ultimate Team. En av de stora nyheterna förra året var läget ”The Journey” där vi fick spela som den fiktiva fotbollsspelaren Alex Hunter. I år fortsätter hans karriär där kampanjen avslutades förra året. Spelläget gav Fifa något som spelserien aldrig riktigt haft, en singleplayer-kampanj. Som nybliven pappa har jag lite tid över och väljer ofta starta spelet för att spela en eller två matcher i kampanjen för att sakta men säkert nå nya mål. Spelet släpptes i september och jag har fortfarande inte avslutat läget helt och hållet. Nytt för i år är att kampanjen med ett naturligt inslag tar chansen att visa upp att det även finns möjlighet att spela damfotboll.
En ständig fråga varje gång det släpps ett nytt Fifa är hur balanserat spelet är mellan offensiv och defensiv. Förra året vägde spelet över mot att vara mer defensivt än offensivt. Detta resulterade i att jag ofta ställde ner svårighetsgraden i spelet eftersom jag svor över att inga bollar gick in i mål. I år faller pendeln tillbaka och det är återigen enklare att göra mål. Brytningar, genomskärningar och dribblingar har återigen en tendens till att falla väl ut. Med andra ord har jag fått ställa tillbaka svårighetsgraden till en något mer utmanande nivå.

Det går återigen att konstatera att Fifa är det bästa fotbollsspelet på marknaden idag. Det går inte konkurrera med bredden av licenser och atmosfär som finns i spelet. Det spelar ingen roll hur bra Pro Evolution Soccer är rent mekaniskt så länge inte utvecklarna lyckas tillskansa sig alla de licenser som EA har. För att förmedla en autentiskt fotbollsatmosfär måste alla spelare och lag se ut och heta samma sak som de gör i verkligheten. Allt EA behöver göra för att fortsätta inneha sitt försprång är att ständigt underhålla sitt utbud och undersöka de områden som det går att utvecklas. The Journey är ett utmärkt exempel på hur EA har gjort just detta de senaste två åren. Kanske det är spelläget som även kan få casual-spelare att köpa senaste utgåvan varje år?

Förra året hoppade jag över att lämna mitt omdöme om den senaste utgåvan i EAs spelserie Fifa. En spelserie som tidigare hade motstånd i form av Pro Evolution Soccer har sedermera gått och blivit rätt ensam som herre på täppan. Men frågan är, fortsätter Fifa att leverera år efter år? Svaret är ett tryggt ja! Att släppa ett nytt spel varje år bäddar dock för att nyheterna skall bli få. Kanske är det också därför som många konsumenter hoppar över ett år innan de införskaffar nästa exemplar? För casual-spelaren finns det liten eller ingen anledning att uppdatera varje år. För de som är mer hardcore…

Review Overview

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.