FIFA 13

Även om jänkarna inte vill tro det är FIFA EAs överlägset största och viktigaste franchise. Och nu lovar EA att FIFA 13 levererar den största och mest omfattande uppsättningen av spelomvandlande nya funktioner i FIFA-seriens historia (deras egna ord). Så jag stoppade spelet i min PlayStation 3 för att se om de hade rätt.

När man drar igång sin första match märker man inte särskilt mycket. Allt ser ut att vara som vanligt, men snart står det klart för mig att även om det grafiska inte har förändrats eller vilka knappar som gör vad, är det desto mer som förändrats under huven. Förra året förändrades försvarssystemet och i år är det passningarnas tur. Borta är flytet som fanns i tidigare spel där spelare, oavsett klubb och nivå, fångade upp alla passningar som de vore räkmackor. Istället är allt numera anpassat efter bollfysiken, spelarens position och hur bollen är slagen. Dagarna när du utan problem kunna rulla upp ett försvar med snabba passningar på fötterna är borta. Istället är allt mer oberäkneligt och realistiskt. Du måste stå rätt, vara uppmärksam och reaktionssnabb om du skall ha någon chans att vinna mot din motståndare.

Men du behöver inte vara orolig, datorn har förbättrat sig avsevärt och spelarna tänker numera fotboll. De gör sig spelbara, undviker offside och gör rätt löpningar. Det är på inget sätt perfekt men jämfört med tidigare spel är det ett stort lyft. Framförallt om du går ner i divisionerna och slutar spela med Barcelona. Engelska division två och tre handlar inte om direktpassningar, överstegsfinter och skruvade skott i krysset. Nej, i FIFA 13 handlar det om att behålla bollen i laget och metodistiskt luckra upp försvaret och ta vara på de chanser du får. Plötsligt är säsongsläget bland det roligaste jag spelat i fotbollsväg när jag harvar runt i de nedre ligor och sliter för att komma upp en division. För folk som är uppväxt med La liga och Barca kanske inte detta låter så kul, men för mig som älskar sporten är detta något jag har saknat tidigare. Samtidigt är det inte lika enkelt att spela med Barcelona och rulla upp försvar. AI:n från förra året är kvar och de tar bort många läge som tidigare år hade varit givna mål. Lägg till det nya passningsspelet och du får kämpa för att göra mål på de högre svårighetsgrader, oavsett lag. Du tvingas, oavsett du vill eller inte, spela varje lag efter deras styrkor och svagheter. Tack EA!

Fysikmotorn är ytterligare förfinad från förra året och spelare kolliderar, ramlar och sticker ut en tå för att peta bort bollen. Samtidigt kan en viss frustration uppstå då den egna backlinje ibland ”fastnar” i fysikmotorn. Spelare kolliderar med målvakten, springer in i varandra och datorn gör ibland lite väl enkla mål. Men överlag är det ett rejält lyft jämfört med tidigare år. För dig som känner att allt detta känns överväldigande finns det åtta olika spelmoment du kan öva på, alla har fyra olika nivåer att bemästra. Dessa är en bra inkörsport för den ovane och du får snabbt kontroll på vad det är som krävs för att slå rätt passningar och skruva frisparkar i mål.

Vad det gäller spellägen finns det så mycket att du nästan drunknar i dem. Stort fokus ligger på de större ligorna och matcherna där. Alla lag och spelare uppdateras varje vecka beroende på hur de har spelat och du kan spela veckans matcher för att se om du kan klara dig bättre än ditt favoritlag. Du blir hela tiden bombarderad med olika utmaningar att ta dig an, baserade på förra veckans matcher, så du kan utan problem spendera timmar utan att ens fundera på att gå in i Ultimate Team eller karriärsläget. Men när du väl kommer tid kommer du spendera merparten av din tid med att nöta dessa två.

Ultimate Team gör verkligen skäl för namnet i FIFA. Medan det idag finns med i alla större sportspel från EA, är det här som det verkligen visar sin potential. Med så många spelare och ligor blir variationen oändligt. I NHL och Madden brukar allt efter ett tag handlar om vilka spelare från de stora klubbarna som alla har, men i FIFA finns det en så rik och varierad mängd klubbar och spelare att alla har sin egen strategi för att bygga ett framgångsrikt lag. Du kan spela cuper och ligor, både online och offline, och utmana veckans lag. Det går också ganska snabbt att skrapa ihop poäng, men då det finns så många spelare att välja på blir man kvar länge här ändå. Karriärsläget låter dig välja om du vill vara tränare eller spelare. Även om det inte är så djupt som GM Connected i NHL så ger det dig bra kontroll över din klubb och de val som finns. Numera kan du också få möjligheten att träna ett landslag eller spela för det, en fin liten touch även om den inte ger så mycket i spelet.

FIFA 13 är helt klart EAs bästa fotbollsspel till dags dato och det är lätt att förlora timmar i det när man spelar igenom alla olika lägen. Det finns ett Kinect-stöd för er som har Xbox 360 men det verkar inte vara någon höjdare vad jag har kunnat läsa, och för er med PlayStation 3 går det att spela med Move-kontrollen men det är mer gimmick än något som fungerar väl. Annars är det bara att konstatera att EA har tagit konkurrensen inom fotbollsspel på allvar och levererat en riktig dräpartitel.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.