Fem serietidningsfilmatiseringar utan trikåer

Att var och varannan superhjälteserie blir film nuförtiden är inte någon nyhet. Efter att Sam Raimis Spider-man och Brian Singers X-men bevisade att det fanns stora kulor att rulla ur trikåbranschen har det formligen sprutat serietidningsfilmer ur Hollywoods filmkvarn. Men det är inte bara de med slängkappor och jalingar på utsidan som får se sig filmatiserade, här är en lista på fem sådana filmer .

Road-To-Perdition-DI-1

Road to Perdition, Sam Mendes svar på frågan “vad göra efter att ha debutregisserat en Oscarsvinnare?” var en långsam gangsterfilm med Jude Law med mjölktänder och Paul Newmans sista framträdande på vita duken. Daniel Craig samarbetade för första gången med Mendes i en otroligt otrevlig roll och någonstans fick vi svaret på hur Tom Hanks skulle göra sig som mustaschprydd anti-hjälte med moraliskt tveksamt förflutet, ungefär som i Saving Mr Banks alltså. Filmen är trots alla dessa udda element klart bättre än Max Allan Collins och Richard Piers Rayner serieroman som visserligen har mer kopplingar till verklighetens gangsters men som tyvärr är väldigt stelt tecknad och inte alls har samma säkra tonträff som Mendes.

oldboy_2

Old Boy – Hämnnden av Park Chan-Wook är en stilmässigt sylvass thriller som lyckas vara både förutsägbar och överraskande på samma gång. Jag såg filmen tretton år efter att den kom ut, det vill säga för några veckor sedan och måste säga att jag tycker att den har något överdrivet rykte. Serieromanen består av åtta manga-volymer av Nobuaki Minegishi och Garon Suchiya och gavs ut redan 1997-1998 i Japan. Chan-Wook har tagit sig en del friheter, enligt mig till det bättre. Jag har bara hört dåliga saker om Spike Lees version, men är nyfiken på vad han gjorde med den. Ännu mer sugen är jag på Sanjay Guptas Zinda trots att den officiellt inte är baserad på varken filmen eller mangan.

Tamara_Drewe

Tamara Drewe. Kanske är det så att ni missade denna lilla juvel när den hade premiär i början av 2010-talet. Posy Simmonds följetong hade gått i bland annat The Guardian 2005 och samlats i en bok två år senare. Stephen Frears regisserade filmen som fick premiär i serietokiga Frankrike på Cannesfestivalen 2010. Serieboken är betydligt mer introspektiv än filmen, vilket gör båda medierna mer rättvisa, men jag skulle definitivt beskriva dem båda som småputtriga med några oväntat skarpa hörn här och där. Stort utbud av bra skådespelare och flertalet småhistorier vävs ihop kring en attraktiv ung kvinnas hemkomsten till en sömnig engelsk by.

blå_är_den_varmaste_färgen

Blå är den varmaste färgen har jag visserligen bara läst än så länge. Så jag kan inte göra någon direkt jämförelse med Abdellatif Kechiches film. Dock har det sagts mig att serieromanen av Julie Maroh ska vara något dystrare i sin framtoning. Den är oavsett ett riktigt mästerverk som lyckas fånga ung och ur samhällets synvinkel förbjuden (eller i alla fall tabubelagd) kärlek mellan två kvinnor både upplyftande och sorglig. Maroh använder dessutom färläggning på ett mycket mäktigt sätt. Om allt jag hört om filmen stämmer så är det nogt jämnt skägg här, serien är i alla fall en klar fempoängare och vill man höra mer ingående diskussion kring den rekommenderar jag Hög av Seriers podavsnitt.

snowpiercer

Snowpiercer av Joon-ho Bong är visserligen baserad på Le Transperceneige av Jacues Lob, Benjamin Legrand och Jean-Marc Rochette, men så stora förändringar har skett i filmatiseringen att det är svårt att jämföra de båda verken. Originalet är mer av en noir-thriller med en mycket mer tydlig kritik mot totalitära myndigheter, filmen lägger tyngdvikten mycket mer på spektakulär science-fiction. Båda verken är dock klart värda att uppleva.

About Anton Bjurvald

Anton Bjurvald äter från alla filmtallrikar, även om han är mycket försiktig med svensk film och skräck. Båda ger mer obehag än glädje och får alltså förtäras i små doser. Han ger automatiskt två fenixar extra i betyg till filmer med mustascher, dinosaurer och/eller som uppfyller Bechdel-kraven. Vid sidan om filmintresset driver han två entusiastiska podcasts om serietidningar respektive NHL-hockey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.