Fem favoriter från filmfenix första två år del: 2

Vi fortsätter att gå igenom medarbetarnas fem egna favoriter från våra två första år. Nu kollar vi in Joakims, Fredrik och Hans val. Är detta några av era favoriter?

 

Joakim Helmbrants fem favoriter

fish_tank

”Eftersom jag är en självgod fan så har jag bara valt recensioner jag själv skrivit.”

Gubben i stugan
En mycket intressant dokumentär om ett Sverige som inte längre finns. Ragnar Fredriksson är lika utdöd som dinosaurierna i sin stuga, han vet inte om det bara. Fantastiskt. Ingen dialog, inga repliker, men ändå säger den så mycket.

Lawrence of Arabia
Egentligen är kommentarer överflödiga. Detta är kanske den bästa filmen någonsin.

Fish Tank
Socialrealism från England. Det är en käftsmäll som inte borde lämna någon oberörd.

Pink Floyd: Wish You Were Here – Immersion Edition
Denna kreation har påverkat fler än mig och är en klassiker som på något sätt fortfarande fungerar. Att drömma sig bort med eller bara flyta med. Fantastisk ljudupplevelse.

American History X
Denna är väldigt aktuell trots att den har några år på nacken. Främlingsfientlighet i kombination med karismatiska ledare, känns det igen?

 

Fredrik Nyströms fem favoriter

The-Goonies-movie-image

Äkta människor säsong 1
Claes Lindman såg till att jag, och säkert många fler fick upp ögonen för denna svenska sci-fi-drama. Jag satte mig genast och tittade igenom hela serien, lagom till andra säsongen började sändas på SVT.

Studentfesten
Erik Nyström sågade den vid vaderna, men jag tycker att det var en helt okej film. Lite min typ av humor. Visst är den fylld av klichéer, men det hör till. Det är ett bra försök till att göra en svensk version av Superbad.

Mysteriet på Greveholm samlingsbox
”Att göra en uppföljare på något så heligt som tidernas bästa julkalender, Mysteriet på greveholm, kan inte bli annat än flopp”. Tänkte jag när jag fick höra om att de, 16 år senare, skulle göra just detta. Mikael Maad har recenserat båda två och beskriver på ett mycket bra sätt varför den är så populär och varför de lyckats.

The Goonies – Dödskallegänget
En film jag hört mycket om, men aldrig sett. Efter att ha läst Nyström’s recension av klassikern så känner jag mig verkligen mer pepp på att se den än tidigare!

Haja läget! 2
Mattias Berg’s sågning är riktigt rolig läsning!

 

Hans Råmans fem favoriter

treme

Madagascar 3 – Europe’s Most Wanted
Helfestlig film som rekommenderas den trumpne för omedelbar uppmuntran. Den första halvan håller ett vansinnigt tempo och är enormt underhållande. Dessutom delar jag Juliens kärlek till den oförglömliga björnen Sonya. Både Pär och Mats tyckte om filmen i 3D på Blu-ray och bio, men jag gillade den minst lika mycket på simpel DVD.

Phil Ochs: There But for Fortune
Recensionen är insnöad, partisk och klockren. En finfin dokumentär dessutom som bjuder på både politik, musik och människoöde. Och vi var kanske bara en lägenhetsbrand ifrån att eventuellt aldrig fått läsa om Phil Ochs och hans liv.

War Horse
Helmbrant och jag verkar vara de enda som verkligen gillar Steven Spielbergs sentimentala och visuellt vackra snyftarmatiné. Det krävs bara att man ger sig hän och tillåter sig själv att ha överseende med den fåniga storyn och den gripande John Williams-musiken, för att kunna tillgodogöra sig materialet. Jag skäms inte för att säga att jag galopperade från biografen och omedelbart klickade hem både Seabiscuit och Secretariat, bara för att få mer häst.

The Conversation
En suverän thriller med fyrtio år på nacken som dessutom stoltserar med en av mina favoriter i huvudrollen. Låt Erik Larssons recension guida dig genom tidseran och missa för allt i världen inte att se filmen, där den numera pensionerade Gene Hackman tvingas lägga pannan i djupa veck.

Treme – The Complete First Season
Detta blev oväntat min absoluta favoritserie på länge. En helt fantastiskt välspelad, rolig, sorglig, realistisk och tacksamt långsam skildring av livet i New Orleans efter Katrina. Musiken och maten står hela tiden i centrum och jag stör mig inte på en enda detalj eller karaktär vars miserabla liv lever upp tack vare ett kulturellt vardagsliv. Missa inte!

About Erik Larsson

Hinner allt mer sällan hitta tid att se och skriva om film i den omfattning jag önskar, därför är jag numera ofta extremt selektiv i mina val av filmer, klämmer dock in en och annan mainstream-film för att inte helt tappa kontakten med vad som är aktuellt. Är en av grundarna till Filmfenix och driver även filmpoden Film(sökarna).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.