Fear and Desire

Stanley Kubrick har gjort några av filmhistoriens mest hyllade filmer – Dr. Strangelove2001 – Ett rymdäventyrA Clockwork OrangeThe Shining och Full Metal Jacket. Men få börjar på topp oavsett medium och många är de Kubrick-fans som varit nyfikna på hans debutfilm. Den har länge varit förlorad och endast funnits att se i usel kvalité via undermåliga kopior. Men 60 år efter premiären släpptes äntligen Fear and Desire i en restaurerad utgåva och film- och Kubrickfans kan äntligen bilda sig en egen uppfattning om en mästares första steg.

Ett krig utspelas mellan två länder, vilka är inte sagt och det är heller inte väsentligt. En grupp soldater har kraschlandat en bra bit in i fiendernas territorium och de kämpar för att ta sig tillbaka till sina egna trupper. Soldaterna får syn på ett närliggande flygfält och en av fiendernas generaler som är där. De stöter snart på en ung kvinna från trakten och fångar in henne och samtidigt planerar de en räd på det närliggande flygfältet för att döda generalen. Den mentala hälsan hos dem försämras snabbt, framför allt hos den minst erfarna av dem.

Fear and Desire är absolut inget mästerverk och den har många brister. Till viss del får jag nog klandra filmens korta längd för detta. Den är endast en timme lång och det finns inte utrymme nog för att utveckla karaktärerna om de också ska mumla en massa nonsens. Den är på gränsen till att vara konst(närl)ig i sitt utförande där mycket av dialogen fälls av personer som inte är i bild eller i kamerans fokus. Kubrick envisas också med att ha rejäla närbilder på skådespelarna där endast ett ansikte syns, ofta blir det underligt då närbilden inte stämmer med vad man ser av personen före och efter närbilden. Personen tittar eller är vänd åt olika håll och liknande misstag(?). Dialogen är också väl artsy-fartsy i alltför stor utsträckning för min smak. Stundtals påminde det mig något ur Terrance Malicks filmer (Thin Red Line, The Tree of Life och To the Wonder) och jag gillar det inte, framför allt inte när det är amatörmässigt bla-bla som i denna film. Jag satt ibland och verkligen undrade vad det var för pladder som karaktärerna fick ur sig.

Jag tycker faktiskt att filmens historia är mer spännande än historien den berättar. När Fear and Desire hade premiär 1953 fick den en del riktigt bra recensioner och flera erkända personer inne i branschen uttalade en positiv förutsägelse om Stanley Kubricks framtid som filmskapare. Trots detta blev filmen ingen framgång. Ett par år senare gick distributören i konkurs och det ryktas om att Stanley Kubrick inte ville att filmen skulle visas igen och att han försökte få tag på alla kopior för att säkerställa detta. Några kopior fanns dock redan i samlares arkiv så den kunde visas ibland. När filmen visades på 90-talet på en liten biograf på Manhattan lät Kubrick inte detta bara passera utan han bemödade sig om att skriva ett uttalande som Warner Brothers skickade ut. I detta klargjorde Kubrick att han ansåg att Fear and Desire var en amatörs övningar och inget av filmhistoriskt värde, något som jag till stor del håller med om som ni märker. Ytterst få gånger skulle filmen komma att visas för allmänheten under decennierna tills en av kopiorna slutligen restaurerades och Stanley Kubricks debutfilm släpptes slutligen på DVD och Blu-ray 2012.

Är du Stanley Kubrick-fantast är detta absolut en film som ska ingå i din samling. Inte direkt för filmens kvalitéer, utan snarare som en intressant inblick i en mästares utveckling. Studio S utgåva innehåller också tre kortfilmer från tidigt 50-tal. Det är en reklamfilm och två dokumentärer som tillsammans är knappa timmen. Reklam- och informationsfilmen Seafarers är Kubricks första film i färg och ytterligare en köpsignal för samlaren även om filmen i sig är ett sömnpiller på 28 minuter som berättar om sjömännens fackförening. De andra kortfilmerna är två svartvita filmer på omkring 10 minuter var. Day of the Fight handlar om en boxare på uppgång och tros ha inspirerat Kubrick till att göra filmen Killer’s Kiss och slutligen är det Flying Padre som handlar om en pilot och präst som servar folk med frälsning i New Mexicos obyggd. Ett stort minus är att Studio S inte bemödat sig om att ordna med svensk textning till kortfilmerna. Slarvigt eller nonchalant, men oavsett något som sänker den svenska utgåvans kvalitéer när i kontrast originalutgåvan nominerades till bästa specialutgåva 2012.

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.