Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Fantastiska vidunder och var man hittar dem kanske inte är en spektakulärt bra film egentligen. Denna recensent har svårt att vara opartisk i fråga om allt som hör till Joanne Rowlings magiska värld. Vad som dock är sant är att denna film är en njutning som trycker på alla knappar, som inte har något emot att vara gjord för fansen. Det gör nog ingenting när vi är så många.

fantastic-beasts-004

Den unge Newt Scamander är filmens hjälte. Spelad av Eddie Redmayne är han nästan självutplånande bland andra människor och lever först upp (liksom filmen) när titelns fantastiska bestar och vidunder lockas fram. Fram tills dess har berättelsen stått och stampat på stället men betalar igen för tålamodet vid ett längre besök inuti Newts magiska reseväska. Han anländer till New York året 1926 efter resor vitt och brett där han kärleksfullt samlat på sig magiska djur av alla typer: nifflare, månkalvar, ”svepande ondska”, occamier. Djur som förekommer i bokförlagan med samma namn som filmen – och nya uppfinningar. En förveckling senare och så har flera av dem kommit lösa och sprider kaos på stan. Att samla in dem är dock en barnlek jämfört med den ondska som växer sig stark ute i världen i form av trollkarlen Gellert Grindelwald (ingen främling för den som läst böckerna om Harry Potter, alla andra kan läsa in så många Hitler-liknelser de vill) och hans anhängare. Den amerikanska magikerkongressen försöker mitt i allt detta hålla locket på de mycket ansträngda barriärerna mellan den magiska och icke-magiska världen.

fantastic-beasts-the-niffler

Det är världsbyggandet som tar det högsta priset i en film som utan problem hade kunnat skyffla på ännu mer detaljer; där kameran gärna hade kunnat dröja längre vid småsakerna (men då hade det varit en bilderbok). Ett intyg på det är att miljön fyller ut personerna mer än omvänt. Här finns en del tunt tecknade karaktärer spelade av fina skådisar i roller som med all förmodan kommer att återkomma för fyllas ut i någon av de 5 planerade uppföljarna. De presenteras helt utan åthävor och i manuset (skrivet av Rowling själv) saknas de möjligheter till inre reflektioner och allvetande beskrivningar som finns på boksidan men inte i film. Katherine Waterstons häxtjänstekvinna borde ha varit filmens ögon. Istället är det Dan Foglers storögda mugglare (eller no-maj som icke-magiska heter i USA) som stapplar runt i förundran. I skymundan finns Credence (Ezra Miller) som på alltför litet tid lämnar djupa avtryck som en mycket tragisk ung man under förrädisk manipulation (vissa scener med en annan – icke-namngiven – karaktär har obehagliga men effektiva vibbar av grooming). Fantastiska vidunder och var man hittar dem blundar inte heller för att den skildrar upptakten till de hemskheter som kulminerar många årtionden senare med kampen mellan Voldemort och Pojken som överlevde: det här är alltså bara början.

fantastic-beasts-bowtruckle

Mot detta hävdar sig Scamanders patos för de missförstådda djuren väl och filmen varken vill eller behöver be om ursäkt för sin medmänsklighet. Den sista framfarten bland New York skyskrapor och tunnelbana har drag av The Avengers vandalisering av densamma och Doctor Stanges ansträngning att sabba en stad och sedan laga den igen med magi. Men är egentligen ett homage till King Kong, och inte bara i miljöerna utan också resultatet. Med det uppsåtet är det lätt att släta över bristerna i något som absolut kan vara en skamlös exploatering av ett älskat och känt varumärke utan att för den sakens skull vara dålig. Snarare tillförs mer av det som gjorde böckerna om Harry Potter bra från början.

fantastic-beasts-thunderbird

Fantastiska vidunder och var man hittar dem kanske inte är en spektakulärt bra film egentligen. Denna recensent har svårt att vara opartisk i fråga om allt som hör till Joanne Rowlings magiska värld. Vad som dock är sant är att denna film är en njutning som trycker på alla knappar, som inte har något emot att vara gjord för fansen. Det gör nog ingenting när vi är så många. Den unge Newt Scamander är filmens hjälte. Spelad av Eddie Redmayne är han nästan självutplånande bland andra människor och lever först upp (liksom filmen) när titelns fantastiska bestar och vidunder lockas…

Review Overview

betyg

90

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.