Fantastic Four

fantastic-four-02

Det är sällan bra när filmen regissör går ut på twitter innan filmen släpps säger att hans vision inte kom igenom. Men efter att ha sett Fantastic Four är jag tveksam till att Josh Tranks vision av filmen kunde ha räddat detta.

Sedan Reed Richards har varit liten pojke har han drömt om att bygga en teleporter. Men han har aldrig haft resurserna bara sitt skarpa intellekt. Men nu har han börjat på the Baxter Foundation en organisation sponsrad av regeringen för unga genier. Där möter han den duktiga Sue Storm, briljanta Victor von Doom och smarte men hetlevrade Johnny Storm. Tillsammans lyckas de bygga en teleporter till ett annat universum, men vad som väntar dem där kommer att förändra deras liv för alltid.

Tanken var god, ta Fantastic Four, gör dem till unga människor och gör en mer jordnära och smutsig version av en superhjältefilm. Tyvärr håller det inte alls, på långa vägar. Kanske för att, ärligt talat, Fantastic Four en ganska tråkig grupp superhjältar som inte fungerar särskilt bra på film. Deras storhetstid är för länge sedan passerad och det är svårt att anpassa dem för dagens klimat. Och Josh Trank hade en tanke men verkade vara väldigt naiv i hur studiosystemet fungerar i Hollywood. Finns inget bolag i världen som ger 120 miljoner dollar till någon som bara gjort en film tidigare och låter dem göra precis vad de vill med pengarna. Jag misstänker det vi ser på duken är ett resultat av bråken mellan studion och regissören.

För Fantastic Four är verkligen en riktig röra, en film spretar åt alla håll och kanter utan någon riktig substans någonstans. Den försöker vara mörka en många superhjältefilmer och ha en ”edge” men samtidigt är det ett äventyr om fyra ungdomar. Och det är fascinerande hur man har valt ett gäng skådespelare i 30-årsålder och få oss att tro att det är tio år yngre. Men undantag för Miles Teller känns ingen av dem trovärdiga som 20-åringar. Är det ett drama? En actionfilm? Äventyrsfilm? Jag tror ärligt talat att ingen riktigt visste utan man gjorde något man trodde skulle locka en så bred publik som möjligt. Jag förstår Fox beslut, Chronicle var en av de bästa superhjältefilmerna som gjorts de sista åren, en film som verkligen var annorlunda och fungerade för den hade ett jordnära perspektiv. Det har inte Fantastic Four, snarare tvärtom och då blir det pannkaka av allting.fantastic-four-04

Det kanske är dags för Fox att inse att ingen är särskilt intresserad av denna superhjältegrupp idag och att det är dags att röra sig vidare istället för att göra underpresterande filmer som gör tittaren besviken.

Det är sällan bra när filmen regissör går ut på twitter innan filmen släpps säger att hans vision inte kom igenom. Men efter att ha sett Fantastic Four är jag tveksam till att Josh Tranks vision av filmen kunde ha räddat detta. Sedan Reed Richards har varit liten pojke har han drömt om att bygga en teleporter. Men han har aldrig haft resurserna bara sitt skarpa intellekt. Men nu har han börjat på the Baxter Foundation en organisation sponsrad av regeringen för unga genier. Där möter han den duktiga Sue Storm, briljanta Victor von Doom och smarte men hetlevrade Johnny…

Review Overview

Betyg

30

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.