Familjetrippen

Grundförutsättningarna för en lyckad komedi finns där; jag skrattade åt trailern när Jason Sudeikis imiterar Bane från The Dark Knight Rises och ingenstans i rollistan hittar jag Adam Sandlers namn.

När smålangaren David råkar hamna i skuld till chef tvingas han gå med på att frakta ett parti marijuana från Mexico till USA. För att undvika att väcka gränspolisens intresse väljer han den perfekta förklädnaden i form av en präktig familj på semester i husbil. Som de övriga familjemedlemmarna rekryterar han strippan Rose, mesige grannen Kenny och en stökig ung tjej vid namn Casey direkt från gatan, då ingen av dem tackar nej till att tjäna en extra hacka. Det faller sig däremot inte naturligt för någon av dem att spela helylle och med en husbil fullastad med droger är det inte så lätt behålla lugnet. Speciellt inte när de blir jagade.

Familjetrippen är en road movie i samma stil som exempelvis Vacation, där vägen kantas av en serie sketcher utifrån de situationer huvudpersonerna hamnar. Ofta bygger det på att de på vägen möter en knasig karaktär, inte helt sällan med någon rolig accent, galen frisyr eller konstiga glasögon. Saturday Night Lives ande svävar över filmen och huvudrollsinnehavaren Jason Sudeikis (Horrible Bosses) har inte helt oväntat en bakgrund i den serien. En del av skämten är rätt roliga medan kanske lite för många är sisådär. Jag kommer dessutom aldrig att uppskatta humor där poängen är hur äckligt det skulle vara för en man att ha sex med en annan man. Däremot skrattade jag ganska gott åt incestskämten.

Manuset hade nog mått bra av att finputsas lite mer och att man då offrat lite komik till förmån för scener med någon form av genuin värme så man lättare tycker om karaktärerna. Nu fungerar det visserligen någorlunda, men med tanke på hur många av skämten som aldrig lyfter hade de definitivt kunnat kapas till förmån för lite karaktärsutveckling. Jag hade inte heller haft något emot en lite nedkortad speltid då 110 minuter nonsens blir lite för mycket för min smak. Regissören Rawson Marshall Thurber har sedan tidigare Dodgeball: A True Underdog Story som sin främsta merit och han gör inget fantastiskt jobb med att klämma fram det bästa ur vare sig manus eller skådespelare. Det känns lite hackigt och lite fumligt, utan någon riktig fingertopsskänsla.

Historien förmår ändå hålla mitt intresse uppe någorlunda från början till slut och även om ingen av skådespelarna direkt slår mig med häpnad, fungerar de absolut tillräckligt. Hade jag fått bestämma så skulle jag nog bytt ut några av komikerna från Saturday Night Live eller sitcoms mot bättre skådespelare så att filmen hade kunnat få lite mer substans och förmodligen även blivit roligare, istället för att bara kännas som en serie halvt improviserade sketcher av varierande kvalitet. Skurken Brad Gurdlinger, spelad av Ed Helms (Baksmällan del III), är ett bra exempel på en karaktär som nog hade fungerat bättre om den spelats straight av någon med lite mer talang.

Skämtet när David härmar Bane var inte alls lika roligt i filmen som i trailern, förmodligen för att överraskningsmomentet försvann eller för att jag om möjligt blivit ännu torrare på några månader, och sammantaget är Familjetrippen ingen jätterolig film, även om den helt klart har sina poänger. Lite för utdragen och i behov av några manusbearbetningar, men med tillräckligt många lyckade skämt för att den åtminstone inte ska kännas som helt bortkastad tid.

Grundförutsättningarna för en lyckad komedi finns där; jag skrattade åt trailern när Jason Sudeikis imiterar Bane från The Dark Knight Rises och ingenstans i rollistan hittar jag Adam Sandlers namn. När smålangaren David råkar hamna i skuld till chef tvingas han gå med på att frakta ett parti marijuana från Mexico till USA. För att undvika att väcka gränspolisens intresse väljer han den perfekta förklädnaden i form av en präktig familj på semester i husbil. Som de övriga familjemedlemmarna rekryterar han strippan Rose, mesige grannen Kenny och en stökig ung tjej vid namn Casey direkt från gatan, då ingen av dem…

Review Overview

Betyg

40

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

One comment

  1. En oväntat bra och rolig komedi. Framför allt är det välspelat och en väldigt lyckad casting av skådespelare, speciellt då Aniston, Sudeikis, Roberts och underbare Will Poulter. En genomgående underhållande komedi som håller vad den lovar.

    8/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.