Fallen

En gång för länge, länge sedan fick änglarna välja mellan Himmel och Kaos. Oavsett om det sistnämnda lät som en bra idé eller inte så var Lucifer den som först övergav himmelriket. Den ängel som inte tyckte att något av dessa var en bra idé valde istället kärleken och hamnade hos oss människor på jorden. Andra änglar följde hans spår och fram till att han valt antingen Himmel eller Helvete så är hans följeslagare fast med honom på jorden, som en sorts förbannelse. Nu, i nutiden, träffar vi på människan Lucinda och de två änglarna Daniel och Cam. Alla tre har olika grad av mystisk bakgrund och de snärjs in i varandras liv på internatskolan Sword and Cross Academy.

Fallen har många likheter med Twilight-serien, som började sin resa för snart tio år sedan. Det finns en längre bokserie om båda och nu har alltså även Fallen filmatiserats. Twilight är herre på täppan när det gäller tonårsångest, kärleksdrama i triangelformat och övernaturliga element. Oavsett om man på Twilight-tiden var i Team Jacob eller Team Edward så fanns det en stor skara människor likt mig själv som var i laget med rullande ögon och vampyrer upp i halsen. Jag tog det vågade beslutet att se hela serien själv och jag kan dra till minnes att jag tyckte att kärleken mellan de tre oftast framställdes mest som obehaglig än varm och öm. Och säga vad man vill om Twilight men den hade, hör och häpna, en bättre kärlekshistoria än Fallen.

Huvudpersonen Lucinda är förmodligen den/det enda som tar hem en guldmedalj åt sitt lag i tävlingen ”Twilight Versus Fallen” eftersom hon är en vänlig person som bryr sig om sina vänner, enligt mig helt olikt Twilights Bella. Men att kalla det här en kärlekstriangel mellan henne och änglarna Cam och Daniel vågar jag knappt säga eftersom de inte får någon tid tillsammans att utveckla sina relationer mer än över en pinsam fika och en genant konversation i poolen.

En pinsam fika med Cam.

Bella hade åtminstone många omtumlande tillfällen fram till sitt (o)logiska val av gemål när hon ger vika för en av dem. Lucinda å andra sidan hinner nästan inte flytta in på internatet innan hon vet vem ödet och hjärtat vill att hon ska vara med, jag förstår inte hur hon kan vara så säker efter den speed datingen. Ska detta likt Twilight bli mer än en film, eftersom jag vet att det finns mer än en bok, så kanske den skulle ha tagit sig tid att bygga upp något, typ som att bygga en snögubbe. Men istället krafsar filmen ihop snö så fort den kan och kastar det i ansiktet på oss och springer iväg. Den gör sig inte ens mödan att bygga en liten snöboll.

Ett genant poolmöte med Daniel.

Fallen som gärna vill frisurfa på Twilights våg av diamantglittrande storhet är lite sent ute på bollen. Denna trenden kanske var något för fem år sedan. Att släppa en film om en tjej vars enda syfte är att vara ett kärleksobjekt är inte kul längre. Att dessutom göra en dålig film av en dålig kliché kan inte resultera i annat än en usel film. Jag vågar med stark övertygelse påstå att detta är det sämsta romantiska dramat jag har sett, till dags dato.

En gång för länge, länge sedan fick änglarna välja mellan Himmel och Kaos. Oavsett om det sistnämnda lät som en bra idé eller inte så var Lucifer den som först övergav himmelriket. Den ängel som inte tyckte att något av dessa var en bra idé valde istället kärleken och hamnade hos oss människor på jorden. Andra änglar följde hans spår och fram till att han valt antingen Himmel eller Helvete så är hans följeslagare fast med honom på jorden, som en sorts förbannelse. Nu, i nutiden, träffar vi på människan Lucinda och de två änglarna Daniel och Cam. Alla tre…

Review Overview

Betyg

30

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.