F1 2016

Fjolårets F1 2015 var fantastiskt snyggt men saknade flera spellägen och innehöll flera spelförstörande buggar vid release. Nu när Codemasters är tillbaka med F1 2016 är det återigen upp till bevis. Är spelet mer stabilt och mer komplett än sin föregångare? Efter att ha gett spelet några veckor känner jag mig redo att besvara frågan.

14500538_10157543631645182_7212863481284537881_o

Det märks att Codemasters har tagit åt sig av fjolårets kritik. Utvecklarna har levererat en racingupplevelse som är mer fullfjädrad och engagerande än tidigare. En sak som utvecklarna slagit på trumman om är att säkerhetsbilarna är tillbaka i spelet. Ett tillägg som gör att ditt race kan förändras i en sekund när Ericsson plötsligt har kraschat med Button. Ditt försprång blir bortblåst och du behöver återigen komma iväg från dina rivaler.  Det kan låta som ett litet steg i utvecklingen men upplevelsen ligger i detaljerna och här levererar Codemasters på flera fronter.

14500784_10157543631655182_8710040043579779590_o

Karriärläget är mer levande och detaljerat än någonsin. Mellan race träffar du assistenter, kollegor och kända ansikten från Formel 1-världen. Du kan granska vädret för inför kommande lopp och diskutera kontrakt inför kommande säsonger. För att göra karriärläget mer tillgängligt för alla, finns det en uppsjö av inställningar att meka med innan du kommer igång. Är du ett casual fan som bara vill komma igång och köra kan du välja korta race och mindre träning. Är du ett hardcore fan av racing som vill att allting skall kännas äkta? Då finns även möjligheter för dig, dock är realismen i spelet obarmhärtigt och du kommer att krascha för eller senare. Tillbaka är också möjligheten att spela med flera med vänner online. Det går att tävla upp till 22 personer i samma race och du kan också köra månadslånga karriärer med din inbitna F1-vänner.

f12016a

Även om förbättringarna är många, finns det också brister att fortsätta tampas med. Spelets AI behöver fortfarande poleras ytterligare, ibland tar dina motståndare beslut som gör en krasch oundviklig i ett helt ologiskt läge. Även om karaktärerna mellan lopp är tänkta att tillföra en form av realism, är de fortfarande mer nära ”uncanny valley” än sann realism. Det finns fortfarande ingen möjlighet att spela två personer på samma konsol, något som nästan är ett krav för att få ett högsta betyg för ett racingspel idag.

För den oinsatte kan F1 2016 se ut precis som fjolårets upplaga i spelserien. Faktum är att det snarare känns som skillnaden mellan en beta och ett fullt utvecklat spel. Buggarna är borta eller i alla fall mer obetydliga, förra året fick jag en karriär kraschad av spelet. I år sitter styrningen bättre, karriärläget är mer engagerande och flerspelarläget är tillbaka. Grafiken är vassare även om det fortfarande är ett glapp mellan detaljerna på bilen och omgivningen du sveper förbi. Codemasters har levererat det mest kompletta Formel 1-spelet någonsin och om du är ett fan av racing eller just Formel 1 finns det ingen ursäkt för att inte redan ha spelet. F1 2016 släpptes för lite mer än en månad sedan och det finns tillgängligt på den nuvarande generationens konsoler samt PC.

Fjolårets F1 2015 var fantastiskt snyggt men saknade flera spellägen och innehöll flera spelförstörande buggar vid release. Nu när Codemasters är tillbaka med F1 2016 är det återigen upp till bevis. Är spelet mer stabilt och mer komplett än sin föregångare? Efter att ha gett spelet några veckor känner jag mig redo att besvara frågan. Det märks att Codemasters har tagit åt sig av fjolårets kritik. Utvecklarna har levererat en racingupplevelse som är mer fullfjädrad och engagerande än tidigare. En sak som utvecklarna slagit på trumman om är att säkerhetsbilarna är tillbaka i spelet. Ett tillägg som gör att ditt race kan förändras i…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.