Expedition den gamle och havet – Ett fiskeäventyr i Ernest Hemingways fotspår

Den borde ha hetat ”Expedition den galne och havet”. För något annat kan det inte röra sig om än ren och pur galenskap. Vem vid sina sinnens fulla bruk skulle få för sig att försöka fånga en spjutfisk från en kajak? Den frågan kan jag svara på! Just det skulle Martin Falklind försöka sig på.

gamleochhavet

Martin Falklind har sedan barnsben fascinerats av fiske. Hemingways berömda bok Den gamle och havet lästes av den unga Martin Falklind och så småningom så kristalliserades en tanke i den vuxne Martin Falklinds huvud. Han skulle göra som den gamle i boken. Han skulle bege sig ut och fånga en spjutfisk, en marlin.

Sagt och gjort, nåja, sagt men inte så enkelt gjort beslutar han sig för att genomföra detta upptåg. För att göra det krävs planering, pengar och två minst lika galna kompisar som han kan lura med till något ställe där spjutfisk finns. Det blir inte utanför Kubas kust som i Hemingways bok utan på Mexikos Stilla havskust. För det är nämligen inte det lättaste att hitta stora fiskar i världshaven numera.

Jag är egentligen relativt ointresserad av fiske. Mitt ointresse går inte så långt så att jag skulle säga att jag aldrig kommer att bli intresserad, men just nu finns helt enkelt inte tiden. Däremot skulle jag nog när en period med lite mer fritid kommer vilja lägga lite energi på just fiske. Det var alltså med ganska låga förväntningar jag tog mig an att recensera en fiskedokumentär.

TOPP gamleochhavet

Filmen börjar med att Martin beskriver hur han kom på idén och hur han drog in sina polare Pasi Helin och Fredrik Möller i projektet. De började med en massa förberedelser och träning på hemmaplan för att så småningom åka till Mexiko för att utföra sitt uppdrag som alltså var att, precis som Santiago i Hemingways novell, fånga en spjutfisk. En marlin, den mest magnifika av alla fiskar.

Jag inser ganska fort att det inte är en fiskefilm för enbart inbitna sportfiskare utan detta är en film om ett äventyr, men framför allt är det en film som är ett inlägg i miljödebatten. I detta fall är det rovfiskande i haven som får sig en liten känga, samtidigt som sportfiske beröms som en räddare. Och från det som visas i dokumentären är det förmodligen korrekt.

Filmen lyfts av entusiasmen hos de tre och då främst Martin, men även av det fina och finurliga fotot som är effektivt, med en tydlig känsla av dokumentär. Filmen stöds också av en trevlig berättarröst som kommer in ibland och ger lite bakgrundsfakta, förtydligar något eller läser några rader ur Hemingways mästerverk.

Jag kan varmt rekommendera denna film för alla som har en gnutta intresse av världen utanför. Inte intresserad av fiske? Inga problem, detta är inte primärt en fiskefilm. Även om en och annan fisketerm smiter in ibland går det utan tvekan att se den utan minsta kunskap om fiske.

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.