Evil Dead

Vare sig man fallit handlöst för Evil Dead-filmerna eller inte så är det svårt att vara ett fan av skräckfilm och samtidigt inte Sam Raimis kultförklarade filmserie. The Evil Dead med sin lågbudgetcharm, Evil Dead II med Bruce Cambpells galna enmansshow och Army of Darkness med all sin fantasifullhet.

ED 01

I alla år har Sam Raimi och Bruce Campbell fått utstå fansens frågor om när ”Evil Dead 4” kommer. Svaren har sett olika ut men nu tillslut anländer en fjärde film i form av en ”remake”. Och regissören till den har man hittat på YouTube.

I Evil Dead så är det precis som i originalet ett ungdomsgäng som ger sig av till den öde stugan mitt i skogen med sin läskiga källare, demoniska bok och onda skog som omringar. Det är välbekant. Det är nostalgiskt. Men för den sakens skull behöver det inte vara Evil Dead.

ED 02

Filmen är otäck på sina ställen. Man hoppar till både en och två gånger. Effekterna är klanderfria och effekter finns det gott om. Karaktärer sliter, stympar, lemlästar, spikar, sågar, skjuter och hugger både sig själva och varandra i bitar. Blodet sprutar, forsar och regnar ner. Det är pornografi för Eli Roth-typer och alla som älskar tortyrporr.

Men bortom allt lemlästande ekar det tomt. Handlingen är som väntat en kopia av originalets men med ett par ytterligare oinspirerade skräckfilmskonventioner tillagda. Man har valt att ta allt på ”blodigt” allvar och filmen saknar den glimten i ögat som förra årets hyllning The Cabin in the Woods hade.

Karaktärerna vi absolut inte ska önska råka illa ut har inte mer liv än den övriga rekvisitan som fyller upp stugan. Några övertydliga repliker dem emellan är tänkt att ge oss en inblick i deras TV-såpa-relationer. Men istället hjälper det bara till att blotta vilka kartongtunna skräckfilmsofferskonstruktioner som de är.

ED 03

Vad man än tycker om tidigare remakes på klassiska skräckfilmer så har många av dem i alla fall försökt tillföra något – till och med Rob Zombies fruktansvärda Halloween försökte det. Evil Dead kränker och våldgästar istället bara skogsdungen från originalet och fyller inte upp stugan med något intressant överhuvudtaget.

Hur hade en remakeThe Evil Dead behövt se ut? Hade den kunnat hålla sig helt seriös? Hade den behövt vara Evil Dead II – eller varför inte The Cabin in the Woods – lättsam för att fungera? Hade den behövt landa någonstans mittemellan som Eli Roths Cabin Fever?

Jag tror vilket som hade kunnat vara nyckeln till att göra Evil Dead på nytt 20-25 år senare. Skogsdungen, stugan och källaren öppnar upp för det. Men, det hade behövts kärlek till filmserien och en större ambition än att egentligen inte göra något överhuvudtaget.

About Emil Ryderup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.