Everly

everly 01Filmen Everly klarar av Bechdel-testet. Det är ungefär det enda positiva jag kan säga om den. Om du inte är ett stort fan av Salma Hayek eller gillar splatterliknande actionfilmer bör du skippa denna för det är inget att lägga tid på.

Everly (Salma Hayek) har levt som ”fru” åt en maffiaboss. Detta liv är något hon vill lämna, men hennes man vill naturligtvis inte detta så han försöker ta livet av henne. Det är den tunna soppan till handling. För att krydda det hela finns det en sockersöt dotter i dagisåldern till Everly med i det hela också.

everly 02
Filmen kryllar av våld, som till stor utförs av Everly, som är den vi ska känna sympatier för. Det är tveklöst hon som är hjälten. Skurkarna blir värre och värre tills den sista bossen kommer. Klassiskt datorspelsupplägg med vågor av motståndare och en slutboss. Detta hade kanske kunnat fungera, men det blir dels för mycket våld och dels för lite våld. I våldsscenerna är det så in i h-vete våldsamt att de korkade mellanspelen blir ännu mer korkade än de behövde vara.

everly-03Den knappt tvärhand höga Salma Hayek är givetvis snygg att se på och det förekommer både nakenscener och lämpligt nog en åtsittande T-tröja som nästan avslöjar mer än vad som ses i nakenscenerna. Frågan är egentligen om det behöver avslöjas något för Hayeks behag är nog omöjliga att missa även för den mest närsynte. Egentligen går det inte att utifrån det jag sett klanka ned på hennes skådespel, denna roll är helt enkelt usel, men jag tror att jag skulle ha haft lättare att acceptera den med en mindre känd skådespelerska. Jag hade velat se Hayek i en smart och stark roll, här blir det en korkad och löjeväckande roll. Visserligen lever hon rövare och avverkar fler motståndare än jag orkar räkna. Troligen är den enda som är nöjd med denna film den som fick äran att sälja filmblodet. Hen som vann den upphandlingen gjorde en stor affär, åtminstone volymmässigt. Nja, en Tarantino bakom spakarna och detta kanske hade blivit en film med finess och inte bara en våldsorgie.

Fotnot: Mer om Bechdel-testet kan du läsa här.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

One comment

  1. Jag kommer se filmen framförallt för att regissören Joe Lynch är en så skön snubbe. Jag underhåller mig dessutom med att alltid hitta saker som påminner om ”Evil Dead II” i hans filmer. Joe Lynch är en man som passionerat älskar ”Evil Dead II”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.