Europa Universalis IV: The Cossacks

eu-iv-cossacks-02Detta är en recension för folk som redan familjära med Europa Universalis IV (EU IV), är du inte det kan du läsa min recension av den förra expansionen för att få en bättre uppfattning om spelet.

Denna gång har man lagt fokus på en del saker men det som expansionen har fått sitt namn ifrån, kosackerna. Man har från paradox sida lagt ett extra fokus på de stater som fanns i västra Asien på gränsen till Europa. De har nu fått en ny religion och ny mekanik för hur dessa stammar håller ihop och hur de kan få monarch points genom att bränna ner provinser. Det hela skapar ett helt nytt och intressant sätt att spela på och jag tror att många kommer känna att det nu blir mer meningsfullt att försöka spela några av dessa stäppländer som tidigare haft svårt att utmärka sig.eu-iv-cossacks-03

Men för den som vill spela ett mer traditionellt land så erbjuder denna expansion en hel del nya saker. Estates som kan liknas vid de svenska stånden introduceras här. De förväntar sig en del av landet och genom att hålla dem nöjda kan en spelare få fördelar, men sjunker deras lojalitet så kan man få en hel del problem. Det är en fin balansgång som en spelare av ett större land måste hålla och det skapar helt klart en ny dynamik när det inte är krig. Numera kan man heller inte kalla in sina förbundsförvanter i krig hur som helst. Antingen måste de tjäna något på kriget eller så måste man ha favors. Favors fås naturligt under spelets gång eller så kan man deltaga i deras krig och på så sätt få fler. Men då måste man bidraga med något också.

Det skapar ett nytt sätt att spela spelet för många då man faktiskt måste ta hänsyn till vad ens allierade har för mål och ambitioner. Du kan nu också tala om för andra länder vilka områden du anser vara av intresse. Det gör att man också kan ha koll vad ens allierade är ute efter. Man kan också numera sätt manuellt vad man tycker om olika länder vilket underlättar att skapa allianser. Jag gillar det nya systemet väldigt mycket. Nu kan man som ett mindre land inte längre gå i krig och förvänta sig att ens allianser med de stora länderna skall lösa saker och ting utan verkligen jobba för att ro dessa i hamn.eu-iv-cossacks-04

Om man vill kolonisera den nya världen så har Paradox äntligen lyckats med att skapa en slumpartad ny värld som känns trovärdig och fungerar. Det tar spelet ytterligare en dimension då man inte längre kan göra samma manöver som man alltid gjort när man tagit över den nya världen utan måste tänka i nya banor. Du kan också välja hur du vill interagera med den ursprungsbefolkning som du möter, skall du styra med järnhand eller försöka samarbeta.

Med de två senaste expansioner verkar Paradox försöka göra ett spel som även passar dem om inte vill ligga i konstant krig med sina fiender utan försöka bygga ett land på höjden som kan vara relativt starkt även fast man inte har massiva landområden. Jag gillar det för att det ökar möjligheterna för varje spelare.

Detta är en recension för folk som redan familjära med Europa Universalis IV (EU IV), är du inte det kan du läsa min recension av den förra expansionen för att få en bättre uppfattning om spelet. Denna gång har man lagt fokus på en del saker men det som expansionen har fått sitt namn ifrån, kosackerna. Man har från paradox sida lagt ett extra fokus på de stater som fanns i västra Asien på gränsen till Europa. De har nu fått en ny religion och ny mekanik för hur dessa stammar håller ihop och hur de kan få monarch points…

Review Overview

Betyg

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.