Europa Universalis IV Rights of Man

europauniversalisivrightsofman02Ännu en expansion till Europa Universalis IV men denna gång tänkte vi göra lite annorlunda. Vi har redan recenserat spelet flera gånger och det känns lite onödigt att göra detta ännu en gång då våra åsikter och betyg inte har ändrats. Istället så tänkte jag skriva lite som spelet här i bloggform och diskutera de förändringar som den senaste expansionen har gett oss.

Så vad får vi då i Rights of Man? Den stora nyheten är att man nu hanterar teknologi på ett helt nytt sätt. Tidigare har länder som inte varit västra Europa fått ett procentuellt påslag på all teknologikostnad beroende på vart man befunnit sig. Det har man nu tagit bort helt och istället finns det något som heter institutioner. Varje femtio år kommer en ny institution och börjar sprida sig. Om ditt land inte tagit tills sig denna institution fullt ut får du en procent fördyring på 1 % per år. Även om man är ett land i Europa! Vilket gör att man på 50 år kan sitta där med teknologi som kostar 50 % mer. Så hur tar man till sig en institution?europauniversalisivrightsofman04

Varje har ett område som den börjar i och sedan sprider den sig långsamt. Så över tiden kommer du naturligt att ta in dessa då de sprider sig över dina provinser. Men när institutionen finns i provinser som innehåller minst 10 % av din development kan du betala för att ditt land skall ta till sig denna institution. Detta kan dock vara ganska dyrt om man har ett stort land. Ett alternativ för att få en institution att sprida sig är att använda din monarch points för att utveckla en provins, när du gör detta så tar den långsamt till sig den första institutionen som du inte utvecklat. Som ni förstår blir det ett helt nytt sätt att spela där man framförallt som ett land i Västeuropa gynnas av att ”playing tall” och ha ett fåtal utvecklade provinser. Även länder utanför Europa kan fokusera på en strategi där man har en välutvecklad provins och kan på så sätt hänga med.

Jag gillar denna förändring väldigt mycket. Det gör att spelet inte alls känns lika statiskt längre oavsett om man spelar inom Europa eller utanför. Men framförallt känns det som detta är ytterligare ett sätt att gynna de som vill spela utan att erövra hela världen utan fokusera på ett mindre men välutvecklat land Men för den som vi spela stort så har Paradox även tänkt på er. Numera finns det något som heter Great Power. Dessa är de 8 mest utvecklade länderna både när det gäller development och teknologi. Detta ger dig mer power projection, prestige minskar långsammare och du får en bonus att ta till sig en institution. Du kan också påverka mindre länder på olika sätt. Det är ett nytt grepp och det skall bli intressant att se hur det utvecklas.europauniversalisivrightsofman03

Man har även utvecklat ledarna för länderna. Numera får din regent olika drag som kan påverka ditt land. Righteous som leder till att du får ökad legitimacy, Lawgiver som ger -0,05 Monthly autonomy. Men du kan ha otur och få en Babbling Buffoon som ger –1 Diplomatic reputation eller Obsessive Perfectionist som ger +10% Build cost. Samma sak gäller även för dina generaler och amiraler som nu kan få olika traits beroenden när de leder trupperna i strid. Även systemet för hur regency council fungerar har ändrats och din drottning har nu mer makt.

Överlag så gillar jag vad man har gjort med spelet i denna expansion. Man har återigen ändrat på hur spelet fungerar men det har också gett oss ett spel som ger spelaren fler möjligheter.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.