Europa Universalis IV: Mare Nostrum

eu-iv-mare-nostrum-02Den åttonde expansionen på två och ett halvt år och kommer fyra och en halv månad efter den senaste, the Cossacks. Vad är det vi får denna gång och är det värt att uppgradera?

Värt att notera är att Paradox länge har drivit denna affärsmodell där man i samband med varje ny DLC även släpper en patch med en del gratis. Sedan är det upp till spelaren om han tycker det är värt att lägga de extra pengarna även om de sanna fantasterna aldrig tvekar. För om något så är det gediget material Paradox ger oss varje gång och detta är ingen skillnad.

Denna gång är det spionageverksamheten som blivit rejält omarbetad. Numera så mycket du investera i att bygga upp ett spionnätverk innan du kan göra något mot ett annat land. Men när du väl gjort det är möjligheterna desto större. Blir du dock upptäckt så blir du utslängd ur landet under de kommande fem åren. Balansgången mellan hur mycket tid man skall investera i ett nätverk och vad man får tillbaka är delikat och det gäller att välja med omsorg. Det ökar också möjligheterna för dig som spelare när det inte är krig och det känns inte längre som man sitter av tiden mellan nästa stora krig.eu-iv-mare-nostrum-03

Som namnet antyder har man också gjort om hur din flotta fungerar. Numera har du manskap för bemanna dina flottor och kan välja att försöka undvika strid på sjön om du har en mindre flotta. Du kan också välja att aktivt jaga din fiendes flotta om du så önskar. Valmöjligheterna blir plötsligt så mycket större och din flotta känns inte längre som bara något som är där för att öka din handel. Jag gillar verkligen hur mycket mer komplex allt som har med sjöfart att göra nu känns. En annan nyhet är att du också kan hyra ut din armé till andra länder om du är i fred. Det är ett sätt att tjäna lite extra pengar och hålla lite koll på dina fiender även fast du inte är direkt inblandad i ett krig. Och det gör också att du känner dig mer involverad i spelet när du själv inte ligger i krig.

Du har numera också States och Territories. Du kan bara ha ett visst antal states och i alla dina territorier kan du inte längre sänka anatomy under en viss nivå. Det gör att du måste ha mer micro management av ditt land och gör det svårare att hålla ihop ett större land men det skapar också mer verkliga förhållande. Samma sak med korruption. Den stiger sakta i ditt land om du inte lägger pengar på att bekämpa den. Och med korruption kommer fler problem så det gäller att denna inte springer iväg för mycket.eu-iv-mare-nostrum-04

Men de senaste expansionerna har Paradox gjort ett redan komplicerat spel mer komplicerat men det har också gett oss ett mer komplett spel och ett spel som går att spela på flera sätt. Numera ser jag verkligen framemot att starta upp en omgång Europa Universalis för jag vet aldrig vart den för mig bara att jag kommer ha väldigt roligt på vägen.

Den åttonde expansionen på två och ett halvt år och kommer fyra och en halv månad efter den senaste, the Cossacks. Vad är det vi får denna gång och är det värt att uppgradera? Värt att notera är att Paradox länge har drivit denna affärsmodell där man i samband med varje ny DLC även släpper en patch med en del gratis. Sedan är det upp till spelaren om han tycker det är värt att lägga de extra pengarna även om de sanna fantasterna aldrig tvekar. För om något så är det gediget material Paradox ger oss varje gång och detta…

Review Overview

Betyg

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.