Europa Universalis IV: Mandate of Heaven

För ett spel som utspelar sig från 1400-talet fram till tidigt 1800-tal kanske det inte är så förvånande att fokus har legat på Europa i de expansioner som kommit till Europa Universalis IV. Men nu är det dags för Ming och Japan att få vara i fokus med Mandate of Heaven.

Ming har fått sig en rejäl uppdatering och är nu lite enklare att spela, även om jag personligen fortfarande tycker att Ming är bland det svåraste att spela på grund av storleken. Det kinesiska imperiet påminner nu lite mer om Tysk-romerska riket i Europa och man kan nu genomföra reformer och ha tributat som sänker en pengar eller dylikt mot att man hjälper dem i kriget etc. Det skapar en större dynamik i länderna runt Ming och det är inte lika troligt längre att vi får se en klassiska ”Mingplosion” där landet bryts upp i ett antal mindre länder.

Även Japan har fått sig en rejäl genomgång och förändringar. Shogun är nu den som kontrollerar Kyoto och alla Daimyos har svurit lojalitet till honom. Shogunen har även nya handlingar som han kan nyttja för att kontrollera Daimyos som inkluderar att underkasta sig hans auktoritet eller begå seppuku. Det skapar helt klart en annan dynamik i Japan och jag har haft ganska kul när jag testa olika strategier där.

Men det är inte bara för er som vill spela i öst som får nytta av denna expansion. Den största nyheten är de så kallade gyllene erorna, de är fyra stycken, Age of Discovery, Age of Reformation, Age of Absolutism, Age of Revolutions. Under varje har du ett antal uppdrag att genomföra, dessa generera poäng som du sedan kan använda för olika bonusar under eran. Det gör att man som spelare nu har tydligare mål under varje era vad man vill klara av för att få dessa bonusar. Hjälper spelare som kanske inte spelar så ofta och vill ha ett mer fokusdrivet spel.

En annan trevlig nyhet är att man nu kan automatisera sina diplomater. Nu kan sköta sig själva på ett annat sätt och du kan se till att du alltid har maximerat ut dina relationer med dina allierade utan att hela tiden manuellt behöva byta land. Paradox har också gjort det enklare att se saker genom en ny meny där du snabbt kan se vilka som vill ingå allianser med dig, vilka som är intresserad av giftermål och så vidare. En lite sak som hjälper mycket.

Mandate of Heaven är ingen stor revolution när det gäller Europa Universalis IV men det är små saker som underlättar för spelare. Samtidigt känns det en av de svagare expansionerna i serien och det är bara för de som verkligen ser en nyttja av sakerna ovan som bör köpa denna till fullpris. Alla andra kan vänta.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.