Europa Universalis IV: Emperor

När det kommer till Grand Strategy Games från Paradox är Europa Univeralis gammelfarfar. Det kanske inte är lika populärt som Crusader Kings 2 men det var det första spelet och har fortfarande en stor skara med spelare som loggar timmar i det varje månad. Nu har det gått snart sju år sedan spelet kom ut och Paradox har nu släppt sin absolut största expansion någonsin till det. Kanske som en liten grand final, då Crusader Kings 3 kommer i höst kanske det är troligt att ett Europa Universalis V är på väg också?

Expansionen heter Emperor och fokuserar på det tysk-romerska riket som utgör större delen av centrala Europa i spelet. En region som ganska länge varit eftersatt då Paradox valt att lägga fokus på andra delar av världen. Men detta är också den region som är mest populär bland spelare att spela i så det var på tiden att Paradox tog sig tid att förändra här.

Så vad får vi då som spelare? Vi får en ny mekanik för påven. Om du kontrollerar påven kan du nu välja fördelar som påverkar alla katolska länder. Det finns en större dynamik kring spelet att kontrollera påven och större fördelar om man lyckas. Tysk-romerska riket är omarbetat och du kan nu välja att sträva efter en centraliserad eller decentraliserad stat. Båda har sina fördelar och nackdelar. Som kejsare så tvingas du också göra en hel del val rörande länder som vill gå med i riket. Tyvärr går det relativt lätt att utnyttja detta och flera gånger så blev Tysk-romerska riket en gigantisk snöboll som bara rullade genom hela Europa. Även revolutions mekanik har blivit ändrad och du har nu mer kontroll över händelser om revolution skulle bryta ut i ditt land. Sedan har man lagt till uppdragsträd för över 20 länder i Europa med unika uppdrag för varje. Vilket gör det lite roligare att spela dessa länder.

Så hur är det att spela? En blandad upplevelse. Tysk-romerska riket känns inte riktigt som det är färdigt. Det händer väldigt mycket och datorn är inte alltid logisk i hur den agerar. Snarare tvärtom. Länder kan gå med i riket för att ett par år senare gå ur. Om du är kejsare blir det väldigt mycket micro-management för att hålla koll på allting, något som alla spelare inte uppskattar. Det finns också en hel del buggar som borde ha fixats innan släpp. Samtidigt är det den del av världen som de flesta spelare tycker det är roligt att spela EUIV i så jag tror få kommer bli besvikna.

När det kommer till Grand Strategy Games från Paradox är Europa Univeralis gammelfarfar. Det kanske inte är lika populärt som Crusader Kings 2 men det var det första spelet och har fortfarande en stor skara med spelare som loggar timmar i det varje månad. Nu har det gått snart sju år sedan spelet kom ut och Paradox har nu släppt sin absolut största expansion någonsin till det. Kanske som en liten grand final, då Crusader Kings 3 kommer i höst kanske det är troligt att ett Europa Universalis V är på väg också? Expansionen heter Emperor och fokuserar på det…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.