Europa Universalis IV Dharma

Detta blir den sjunde expansionen vi skriver om till Europa Universalis IV. Sedan spelet kom ut för fem år sedan har det växt och växt och varje ny expansion har lagt till något nytt. Denna gång är det fokus på Indien, handel och hur du styr ditt land.

I den förra expansionen så gjorde man om uppdragssystemet och det för nu över till Indien men unika uppdrag för varje land. Vi får också betydligt fler områden och länder och om man tyckte att Indien var grötigt innan är det ännu fler länder här nu. Men det är charmen med kontinenten, utan en kejsare att hålla ihop allt är krigen frekventa och ofta. Kartan rör sig hela tiden fram och tillbaka och vän kan bli fiende snarare än vad du tror.

Det har diskuterats mycket på nätet om denna expansion. Paradox valde nämligen att göra en del ändringar för att uppmuntra att länder skall växa på höjden istället för på bredden. Men många av ändringar har bara gjort det svårare att växa inte vilket har frustrerat många spelare. Paradox har meddelat att de tittar på saken och kommer eventuellt att justera i framtiden.

Så vad får man om man köper Dharma då? Denna gång är det fokus på att göra om ditt styre. Varje månad får du poäng baserat på hur högt självstyre det finns i landet och när denna når hundra kan du välja hur du vill vidareutveckla din regering. Det ger dig flera olika möjligheter som resulterar i olika bonusar. I samma veva har man släppt estates till alla, förut var detta knutet till expansionen The Cossacks. Dessa saker väver i samman och skapar en bättre dynamik i landet där du måste se till att de olika fraktionerna är nöjda samtidigt som du utvecklar ditt styre.

För den som är intresserad av handel så har man numera styrt upp så att det går att investera pengar i både Trade Centers och Trade Company. Det är ganska dyrt men du kan få fina fördelar om du har pengarna att spendera. Det skapar lite mer dynamik i handeln och är också något för dem som vill växa på höjden istället för på bredden.

Jag hade kul under mina timmar med den nya expansionen. Den ger spelet en annan dynamik för oss som vill spela högt och jag tycker till viss del att man har lyckats väl med det hela. Det var också kul att hoppa in och spela i Indien något som jag har gjort alldeles för sällan.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.