Escape from Alcatraz

Clint Eastwood rymmer från Alctraz. Det är klart att man kan göra film på den premissen.

untitleda1På samma sätt som Titanic skulle vara osänkbart, var Alcatraz omöjligt att rymma från. Ett isberg kom att bevisa motsatsen för det förstnämnda och Frank Morris för det sistnämnda. De båda visar sig ha mer än så gemensamt, exempelvis personlighet och uttrycksfullhet. Escape from Alcatraz är baserad på verkliga händelser och försöker hålla sig så nära dessa som möjligt.

Alcatraz har en förmåga att dyka upp titt som tätt, kanske framförallt inom film. 90-talsklassikern The Rock utspelas till större delen där, den horribla skitserien Alcatraz kretsade såklart uteslutande runt fängelset i sin enda säsong och Point Blank börjar med en uppgörelse på öns innergård. Det är inte så konstigt egentligen, med tanke på den mytbildning som uppstått och på hur cineastiskt det är med ett fängelse på en ö mitt i San Francisco Bay. Att man fortfarande inte vet hur det gick för de tre fångar vars rymning Escape from Alcatraz kretsar kring gör ju säkert sitt till. Med tanke på att Mythbusters prövade att kopiera flyktförsöket och lyckades, finns ju chansen att de faktiskt överlevde.

tscreen_158_10När jag var liten hade vi Escape from Alcatraz inspelade på VHS och jag vill minnas att pappa tyckte jag skulle se den, men eftersom jag hade hört att någon skulle hugga av sig fingrarna i den vågade jag inte. Det lät alldeles för otäckt, så därför har det dröjt ända tills 2013 innan jag tog mig för att se den. Förmodligen hade den fungerat bättre om jag sett den som 10-åring och förmodligen hade den då också varit bättre idag, med lite nostalgi påkopplad. Nu blir den en habil och lagom spännande fängelsefilm, men inte så mycket mer.

Regissören Don Siegel vet hur man effektivt berättar en historia och gör det på ett ekonomiskt sätt, utan att krångla till det eller ta ut svängarna. Han hade tidigare samarbetat med Clint Eastwood (Firefox, Trouble with the Curve) i filmer som Coogan’s Bluff och Dirty Harry, så de var tydligt trygga med varandra. Clintan gör samtidigt den karaktär han gjort många gånger förr, där han inte säger så mycket och vi egentligen inte får veta något mer om honom än att han har en ovanligt hög IQ. Trots det är han tillräckligt karismatisk för att man ska engagera sig i rymningsplanerna. Kanske fungerar det tack vare att man målar upp fängelsedirektören som en halvsadist, som man vill ska få stå där med lång näsa i slutändan?

Escape from Alcatraz 01

Escape from Alcatraz är en stabil och lite lagom spännande fängelsefilm helt enligt genrens konventioner som man tryggt slussas genom. Om gillar den typen av film, tycker om Clintan, eller kanske är lite nyfiken på Alcatraz är den klart värd att lägga ner två timmar på.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.