Enemy Mine

När utländska regissörer kommer till Hollywood för att göra sin första film vet man inte riktigt vad man skall förvänta sig. Det kan bli både högt och lågt. Kan vara en klassiker som Rebecca, Hitchcocks första film eller mindre lyckat som Hard Target av John Woo. Enemy Mine som blev Wolfgang Petersen första film i Hollywood hamnar någonstans i mitten.

I slutet på detta århundrade har vi lämnat jorden och börjat kolonisera rymden. Under denna kolonisation lär vi oss att vi inte är ensam där ute och snart har ett intergalaktiskt krig brutit mellan människor och de ödleliknande Drac. Willis E. Davidge är en skicklig pilot som hatar Drac mer än någon annan. Under en strid blir hans plan skadad och han tvingas kraschlanda på planeten Fyrine IV. Samtidigt kraschar ett fiendeskepp på planeten. Först har Davidge inställt på döda sin motståndare men snart inser han att de måste samarbete för att överleva.

Wolfang Petersen hade precis innan gjort Den oändliga historien (som var producerat i Västtyskland) så det kanske inte var så konstigt när allt kommer omkring att han skulle göra en science fiction-film som sin första film i Hollywood. Petersen karriär innan dess hade mest bestått vad dramer så som Die Konsequenz som homosexuell kärlek eller Das Boot om en ubåt under andra världskriget. Petersen tar med sig mycket av detta in i filmen. Enemy Mine är mycket mer ett drama än en typiska science fiction-filmen där två personer som hatar varandra tvingas att lita på varandra för att överleva och sakta skapar en vänskap och förståelse över den andres kultur.

Filmen hade sina problem då den förste regissören blev sparkad och Petersen flyttade produktionen till Västtyskland där han tidigare gjort filmer. Enemy Mine har den typiska känsla av studioproduktion som titlar från denna tid har, ni vet där man ser att allting är gjort inne i en stor studio och de målningar som används som bakgrunder syns klart och tydligt. Det är små saker men det störde mig, precis som att saker inte har någon vikt. Man ser att en sten är byggd av papper och inte väger något. Sådant förtar illusionen idag.

Historien är intressant men är något vi har sett förut, skådespelet är dock bra. Dennis Quaid och Louis Gossett, Jr. har bra samspel något som behövs då de är de enda skådespelarna under 80 % av filmen. Petersen ger också filmen en mänsklig ton den så väl behövs i science fiction-filmer. Men i ett årtionde som producerar några av de bästa filmer vi sett inom genren står sig Enemy Mine rätt så slätt. Det är lätt att se att 20th Century Fox ville fortsätta trenden och hoppas att publiken skulle vilja se ännu mer science fiction efter framgångar med den tredje Star Wars-filmen.

Enemy Mine var ett av de där chansköpen jag gjorde när det var rea på någon butik i England. En typisk 50 krs film man chansar på och hoppas att den är bra. Jag är inte besviken men jag hade hoppats på lite mer när det är Wolfang Petersen som står för regin.

När utländska regissörer kommer till Hollywood för att göra sin första film vet man inte riktigt vad man skall förvänta sig. Det kan bli både högt och lågt. Kan vara en klassiker som Rebecca, Hitchcocks första film eller mindre lyckat som Hard Target av John Woo. Enemy Mine som blev Wolfgang Petersen första film i Hollywood hamnar någonstans i mitten. I slutet på detta århundrade har vi lämnat jorden och börjat kolonisera rymden. Under denna kolonisation lär vi oss att vi inte är ensam där ute och snart har ett intergalaktiskt krig brutit mellan människor och de ödleliknande Drac. Willis…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.