Ender’s Game

enders-game-02Orson Scott Cards bok kom ut 1985 men den publicerades som novell redan 1977. Boken är vinnare av Nebula priset och rekommenderad läsning för flera olika delar av den amerikanska militären. Card har tidigare varit ovillig att ge ut rättigheterna till sina böcker men står nu som producent för filmen.

Ender’s Game utspelar sig i en framtid där en ras av insekter vid namn Formikerna attackerade jorden för 50 år sedan. Det var endast tack vare en pilot vid namn Mazer Rackham som jordens trupper lyckades besegra utomjordingarna och få dem på flykt. Nu är de på väg att attackera igen och jordens hopp står till en grupp ungar som tränas att bli militära ledare. Bland dem finns den unge och briljante Ender Wiggen. Lika avskydd som han är av de andra barnen, lika stort hopp sätter de militära ledarna på honom och hans förmåga att leda dem igenom kriget. Ender är visserligen olika något annat barn men kan han hantera den press som är på honom?ENDER'S GAME

Boken är en science fiction-klassiker som även dyker upp på topplistor över de bästa böckerna under förra århundradet. Så det kanske inte är så konstigt att Hollywood länge har trånat efter att få spela in boken. Boken har en väldigt militaristisk och politisk underton, Card är kommunitarist samt mormon och känd för att attackera liberal media. Flera kritiker har dragit paralleller mellan Ender och både Napoleon och Hitler. Och det är delvis det som gör boken intressant, att i de desperata tider som råder så formas huvudkaraktären till en ledare, men till vilket pris? I boken spelar hans syskon en betydligt större roll också och vi ser att det är inte bara Ender som är briljant och betydligt smartare än alla andra. Det finns väldigt många lager i boken och det är inte lätt att överföra alla dem på ett vettigt sätt till en film.

Det gör att manusförfattaren och regissören Gavin Hood väljer att lägga fokus på Ender och hans träning i olika skolorna. Det är mer en film som fokuserar på den militära träningen och kriget än de djupare psykologiska frågorna. Det blir en Starship Troopers fast med mindre våld och mer barn. Det blir också en film som fungerar bra för mig för jag har läst boken. Det är filmens stora problem, har man inte läst boken passerar många saker förbi en. Hood lyckas inte på ett bra sätt förklara många saker och tar lite för många snäva svängar i filmen. Det är en snygg film och många effekter är väldigt välgjorda, de scener som utspelar sig i noll gravitation är mycket vackert gjorda och effektfulla.enders-game-04

Men det blir aldrig något mer. Ender’s Game står och stampar på samma ställe alldeles för länge och i slutändan bryr man inte sig inte så mycket om varför Ender gör som han gör eller vad hans motiv är. Det snyggt, häftigt med riktigt bra filmmusik men när jag stänger av har jag glömt stora delar av filmen. Skådespelet hjälper inte, barnskådespelare är aldrig lätt och varken Asa Butterfield eller någon av de andra skådespelarna sticker ut. Harrison Ford ser mest trött ut och Ben Kingsley måste sluta göra bort sig i filmer.

Jag funderade på att ge filmen en trea i betyg, men så insåg jag att det var mest för jag mindes så många saker från boken som jag läste om förra året. Nej det är inte Ender’s Game värd tyvärr, här fanns en bra potential som slarvades bort i ett försök att locka en större publik.

Den första utgåvan av filmen hade ett tryckfel och är återkallade av Disney som skall trycka upp nya som beräknas komma 23/4. Det syns tydligt om du har en felaktig utgåva, under de första tio minuterna av filmen är bilden väldigt ryckig och det känns som den nästan går i slowmotion. Eftersom Disney har upptäckt och valt att åtgärda problemet har vi valt att inte låta detta påverka betyget. 

 

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.