En tillräckligt bra bild

Jag har alltid varit intresserad av ny teknik. Att gå på teknikmässor eller att planlöst vandra omkring i en stor elektronikaffär är något av de bästa jag vet. Där kan jag utforska nya produkter och fundera över vad nästa stora köp blir. Runt år 2010 köpte jag en TV med full HD-upplösning. Åren gick och jag försökte länge intala mig själv att jag inte behövde köpa en ny TV – bilden duger. Hösten 2016 kunde jag inte stå emot längre och jag övertalade mig själv att det var dags för 4K och HDR. Den här krönikan är lika mycket en kärleksförklaring till bra bild som en frustrationsyttring över att en bra bild, aldrig är tillräckligt bra.

UHD (Ultra High-Definition) har funnits på marknaden i några år men filmer och serier att titta på i den nya höga upplösningen har saknats. Inte längre, nu fylls det på i rask takt och det är hög tid att byta ut din HD-tv. Vi konsumenter matas ständigt med ny teknik, en modern TV blir snabbt omodern. Det går så fort att de som inte är nämnvärt intresserade av ny teknik säkert kan tycka att deras 720-apparat ger knivskarp bild. Jag hävdar att det är att leva i förnekelse. När du öppnar dörren till 4K och HDR förstår du varför.

Det känns som igår men för femton år sedan skaffade min familj en Philips TV. En widescreen-TV på 32 tum med plant bildrör. Den svindyra, tunga, silvriga klumpen gjorde att jag upplevde bilden på en analog tv-sändning som riktigt bra. Bilden på en DVD-film var fantastisk. Idag kallas den för tjock-tv och liknande modeller skänks bort, om någon orkar bemöda sig att hämta den hos personen som vill bli av med den. Jag gör själv så med gamla saker som jag inte orkar släpa till soptippen men som någon annan finner glädje i.

Det var då och på femton år har tekniken tagit stora kliv framåt. Idag gör jag stundtals min sambo smått galen när jag mitt i en film, pausar och ägnar mig åt att finjustera inställningar på min älskling – ja alltså teven. En 55 tums 4K Ultra HD LED-TV med HDR och TRILUMINOS-skärm. Det sistnämnda förbättrar enligt tillverkaren ”tittarupplevelsen med ett bredare färgomfång och naturligare toner och nyanser”. Det finns mängder med inställningar och olika källor kräver olika inställningar. Vidare skriver Sony på sin hemsida ”När du har upplevt 4K från Sony kan du aldrig gå tillbaka. För samman all din favorit-tv-underhållning med fina detaljer och utsökta färger. Nu kan du titta på appar, spel och det snabbt växande utbudet av sändningar och webbaserat 4K-innehåll som är på gång.”

Marvel’s Luke Cage på Netflix.

Det växande utbudet av sändningar och webbaserat 4K-innehåll som är på gång.” Aha, jag ligger alltså i teknikens framkant med min löjligt stora tv – som efter en vecka kändes liten, det finns ju större. Men är det värt det? Ett kort och enkelt svar är, ja, det är värt det. Priserna på TV-apparater och Blu-rayspelare med 4K är i snabb utveckling och det innebär att priserna sjunker snabbt. Netflix erbjuder sändningar i 4K och även en del i HDR för 119 kronor i månaden. Jag har ibland kommit på mig själv med att fokusera mer på bilden än handlingen. Jag har valt att titta på filmer, serier och program enbart för att de erbjuds i HDR. Chef’s Table, Marvel’s Daredevil, The Ridiculous Six och Marvel’s Luke Cage för att nämna några. House of Cards och Breaking Bad har jag sett i 4K.

Bilden på min tv är fantastisk och jag kommer antagligen fortsätta tycka det tills jag har något nytt att jämföra med. Jag kan trots det inte låta bli att fundera på hur bilden hade förändrats om min TV haft OLED. Sony beskriver ju faktiskt sin nya värsting med att ”Allt annat bleknar i jämförelse”. Kanske är det bäst att blunda när jag går förbi en TV med OLED hos elektronikhandlaren. Om inte för att behålla min upplevelse av min bild hemma, så för plånboken. Kontentan av det är att även jag kommer leva i förnekelse till den dag då jag byter upp mig nästa gång.

About Tobias Ahlström

Jag är en glad skåning som sedan några år tillbaka bor i Stockholm där jag studerar till gymnasielärare. Jag har ett stort intresse för teknik, tycker om utvecklingen och är gärna först med att testa det senaste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.