En pilgrims död

Vem mördade Olof Palme? Det finns mängder av teorier och många av dem har olika konspirationer som kärna. Få av dessa teorier har en så välkänd och välexponerad avsändare, som Leif G.W. Persson som fört fram sin teori i bokserien Välfärdsstatens fall. En pilgrims död är en filmatisering av denna trilogi böcker. I rollerna ser vi några av Sveriges mest erfarna skådespelare och detta borde väl garantera att man ges en kvalitetsserie?

enpilgrimsdod

Det har gått 25 år sedan Palme mördades och mördaren går fortfarande fri. Chefen för rikskriminalpolisen, Lars Martin Johansson (Rolf Lassgård), bestämmer sig för att dra i hop en grupp poliser för att i hemlighet titta över allt material som finns om mordet på Palme. De börjar med att förkasta alla tidigare teorier om Christer Pettersson, kurder och så vidare, och snart har gruppen en ny teori som de jobbar efter, vilken involverar både poliser och politiker. Lars Martin drivs av en inre löfte att lösa mordet och han börjar närma sig en misstänkt.

fc7caf40-ca26-4033-8811-a1a100998fdc_MEDIA

Jag tittar rätt sällan på svensk film/TV och när jag gör det leder det tyvärr ofta till att det dröjer ännu längre till nästa gång. Det är framför allt en sak jag har så svårt för och det är den styltiga dialogen. Ingen jag känner pratar som personerna på skärmen och det blir svårt att komma in i berättelsen. Det är säkert till viss del så även i engelskspråkiga filmer men då det inte är mitt modersmål reagerar jag inte och jag kan inte heller påminna mig att jag sett detta påstående någon gång. Det är en fin rad skådespelare i rollistan på En pilgrims död, flera av dem anses väl vara några av Sveriges bästa, så varför känns det mest som att de med mer eller mindre läser ett manus rakt upp och ner utan inlevelse?

Lassgård verkar mest vilja få det hela överstökat och läser ofta sina repliker med noll inlevelse. När de sedan använder samma skådespelare för en karaktär när det är scener som utspelar sig i mitten av 1980-talet, som i de scener som har 2010 som fond, blir det bara fånigt. Lassgård har man blonderat håret på för de nutida scenerna och han har en mer naturlig hårfärg som den unge Lars Martin, men i övrigt ser han likadan ut. Det är lite roligt att Helena af Sandebergs (Blondie) karaktär – Jeanette Eriksson, som bara är drygt 20 år i återblickarna och närmare 50 år i de nutida scenerna, har fått genomgå motsatt hårfärgning då hon är blond som ung. Jag tycker det är väl extremt att använda en 42-årig skådespelerska (om än så snygg) för en karaktär som bara är 22-23 år. Det blir inte realistiskt, snarare komiskt när det i stort bara är hårfärgen som berättar när olika scener utspelar sig och hur gamla karaktärerna är. Som tur är så finns det små texter som kommer upp i rutan också så att man inte missar när det byts årtionde i berättelsen.

En annan som har en stor roll är Jonas Karlsson (Cockpit) och jag vet inte vad han håller på med. Hans karaktär är snarare en karikatyr av en person med maktbegär. Jag tänkte mer på Dr. Evil från Austin Powers-filmerna än Francis Underwood i House of Cards när Jonas agerade i bild. En annan sak jag inte förstår är varför Lars Martin värvar en helt nyexaminerad polis till sin elitgrupp. Eller jag förstår det utifrån berättarsynpunkt för hon kan ju komma med korkade förslag som de mer erfarna poliserna fnyser åt, men ibland kommer hon med något som är väldigt smart som för utredningen framåt. Så klichéartat att jag inte ens orkar bli irriterad. Den enda skådespelare som jag tycker överraskar positivt är Claes Malmberg som gör riktigt bra ifrån sig som den nedsupne polisen Bäckström. Fler allvarliga roller till Malmberg tack!

evert-bc3a4ckstrc3b6m

Som du förstått så var detta ingen TV-serie som jag uppskattade. Jag tycker helt enkelt att jag sett allt göras så mycket bättre än vad En pilgrims död lyckas med att prestera. En sak man kan ha TV-serien till är drinkspel. Ta en klunk varje gång du registrerar en kliché, se bara till att du inte dricker något starkare än lättöl om du inte vill däcka halvvägs eller bli alkoholförgiftad.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

2 comments

  1. Hej! Tack för din recension. Jag klara inte av att se svenksa tv-serier pga det ofta styltiga teaterskådespeleriet. Jag ser vanligtvis bara danska numera. Men jag tycker verkligen En pilgrims död bjöd på bland det bästa jag sett från Sverige när det gäller att leverera repliker i dialoger. Skådisarna spelar formligen skiten ur varandra. Med ett undantag, Lars-Erik Berenett kör tyvärr scenskådespeleriet fullt ut i alla scener utom en.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.