En milstolpe inom filmindustrin är nådd

Oscarsgalan 2020 har precis avslutats och en filmindustri är i grunden förändrad, filmer måste inte längre vara Hollywoodkreationer för att bli utsedd till bästa film.

Det var många som var upprörda efter att Green Book något oväntat vann bästa film på 2019 års Oscarsgala. Det sågs som ett monumentalt steg tillbaka från all den progressiva anda som akademin de senaste åren predikat. Denna seger kom även på bekostnad av Roma som många förutspådde skulle bli den första icke-engelskspråkiga film att vinna priset. En filmindustri var splittrad och filmälskare likt jag själv kunde endast muttra åt eländet. På en gala som lägger stor värdighet i att belöna rätt pris till rätt film kunde det inte ses som något annat än ett fiasko att Green Book besegrade Roma, det var helt enkelt ett fegt drag då ett mexikanskt alternativ ansågs som för skrämmande. Det var många som befarade att en liknande incident skulle ske ikväll och att vi skulle behöva ta ytterligare ett kliv tillbaka men så blev ej fallet, Oscarsgalan förvånar istället oss alla och hoppar 6.17 meter framåt för att sätta en för evigt ny standard.

1917 är den film som länge har nämnt som den givna vinnaren. Den är traditionell, manlig och inte unik på speciellt många plan utöver det visuella. Oscarsakedemin hade egentligen inte något att förlora på att belöna den priset, det vore 100% okontroversiellt men också förbannat tråkigt då det som jag redan nämnt skulle försätta Oscarsgalan i en bakåtpendlande rörelse snarare än en progressiv. Bettingbolagen hade även snappat upp denna opinion och 1917 var stor favorit inför kvällen.

En bild från parasit

Galan utvecklades dessutom på precis det sätt som Sam Mendes och 1917 kunnat önska. Odds-favoriterna tog hem kategori efter kategori och den där statyetten för bästa film var så gott som säkrad. Bara ett enda hinder återstod och det för ”bästa regi”. Endast här skulle Bong Joon-Ho:s Parasit kunna sätta käppar i hjulet, och det gjorde den. En alldeles tilltufsad Bong tog emot regi-priset och brädet blev plötsligt väldigt mycket öppnare inför den sista kategorin. Som ni alla säkert redan vet vann Parasit priset och skriver där med historia. Årets gala reparerar inte bara fjolårets fiasko utan öppnar även möjligheten för all världens filmer att bli representerad på Oscarsgalan med chans att vinna. Vi får bara hoppas att denna utveckling håller i sig för detta är bland det största som hänt Hollywood på många år. Stort grattis Parasit!

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.