En kvinna bland män

Imorgon den 8:e mars är det den internationella kvinnodagen. Det är ingen slump att detta även är premiärdagen för En kvinna bland män. Filmen är baserad på verkliga händelser och personer med Ruth Bader Ginsburg, spelad av Felicity Jones, i spetsen. Ruth blev könsdiskriminerad från att ta ett jobb som advokat trots att hon utbildats på det högt ansedda Harvards universitet. Detta är upptakten till hennes brinnande hopp om att en dag kunna ändra lagen som skyddar de som könsdiskriminerar.

En kvinna bland män är redan i introt enormt tydlig med framhäva känslan av obalansen mellan kvinnor och män. Varesig Ruth vill svara på sin professors frågor eller så småningom bli advokat ignoreras hon gång på gång. Det är knappar som filmen trycker hårt på och det väcker såklart starka känslor. Dock känner jag att knapptryckande blir aningen frenetiskt och jag är nästan bara förbannad hela tiden. Jag säger inte att det inte är en realistisk bild av hur det var att vara kvinna på den tiden. Men jag känner att jag kan förstå filmens budskap och höra berättelsen utan detta övertydliga poängterande. 

Jag får en liten mental paus då och då när bland annat hennes make Martin, spelad av Armie Hammer, bistår till hennes kamp för jämställdhet. Martin är på alla sätt hennes jämlike och ingen riddare på sin vita häst som räddar henne och alla världens kvinnor. Han är en stöttepelare och liksom Ruth stöter han på svårigheter och dilemman innan de tillsammans är i mål.

Precis som i verkligheten så skulle det ironiskt nog alltså krävas en man för att kunna ändra lagen. Rara Charles som ensam tar hand om sin gamla mor blir könsdiskriminerad för att skattelagen är anpassad efter att passa kvinnor som vårdnadsgivare och inte män. Lagen leder till att han missgynnas. Detta lyckas bli den trojanska hästen som Ruth använder sig av när hon blir Charles advokat. Kan hon hjälpa honom att ändra lagen som könsdiskriminerar honom så möjliggör hon även att få igenom sina och andra kvinnors rättigheter. 

Det är den mest intressanta halvan av filmen. Det hårda knapptryckandet avtar en aning genom att den fenomenalt intressanta rättsprocessen börjar ta form. Från att den första grundstenen är lagd till slutstriden i rättegången. Det är nu det är allvar och det finns inga utrymmen för misstag. Det är en intensitet som nästan gör mig orolig för Ruth och Martin även om vi känner till det historiska resultatet.

Är det något filmen gör väldigt bra så är det att få något så tråkigt som byråkrati och juridik medryckande. När En kvinna bland män laserfokuserar sig på det professionella och själva arbetsuppgiften så lyser den som starkast.

Mitt enda problem här är att jag upplever att avslutningen kanske var en aning kort. De två parternas halvtimmeslånga pläderingar har kortats ner rejält och det förtar lite av känslan hur jobbig kampen var även inne i domstolen. De gamla kufarna, eller domarna, var plötsligt väldigt lättövertygade när Ruth höll sitt inspirerande tal för sin sak. Detta, vilket i sin tur, ledde till att jag kan kanske inte fick den överväldigande känslan av triumf som filmen, eller Ruth, förtjänade.

Imorgon den 8:e mars är det den internationella kvinnodagen. Det är ingen slump att detta även är premiärdagen för En kvinna bland män. Filmen är baserad på verkliga händelser och personer med Ruth Bader Ginsburg, spelad av Felicity Jones, i spetsen. Ruth blev könsdiskriminerad från att ta ett jobb som advokat trots att hon utbildats på det högt ansedda Harvards universitet. Detta är upptakten till hennes brinnande hopp om att en dag kunna ändra lagen som skyddar de som könsdiskriminerar. En kvinna bland män är redan i introt enormt tydlig med framhäva känslan av obalansen mellan kvinnor och män. Varesig…

Review Overview

Betyg

70

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.