Emot våldsam film

Emot våldsam film 01

Rikard Eriksson använder 250 ord och ett argument emot våldsam film. Läs och reagera!

En man hugger huvudet av en kvinna under ett samlag. Med Srđan Spasojevićs A Serbian Film från 2010 blev våldet på film återigen ett hett samtalsämne.

År 1993 i England lurade de tioåriga pojkarna Jon Venables och Robert Thompson med sig tvåårige James Bulger från ett köpcentrum. Efter att de bland annat sprutat blå färg i hans öga, förstörde de hans ansikte med ett skarvjärn och placerade honom tvärs över ett järnvägsspår så han blev överkörd. Den sista filmen Venables far hyrde innan händelsen var Den onda dockan 3. Där besegras seriens antagonist – dockan Chucky – genom att han medluras, får sitt ansikte förstört och slutligen lemlästas i närheten av ett järnvägsspår på ett nöjesfält. Dessutom träffas han tidigare i filmen i ansiktet av en blå paintballkula.

Emot våldsam film 02

Exemplet ovan är bara ett av flera där det är uppenbart att filmvåld influerar vissa individer. Jag förespråkar inte censur men däremot får vi aldrig sluta debattera, och många gånger fördöma filmvåldet. Även om inte våldet i samhället ökar, blir det i många fall råare. Detta är bevis för att allt grövre våld i filmer påverkar, även om det inte gör fler personer våldsamma, vilket förespråkarna tar alla chanser att proklamera.

Förlåt för att jag planterade den inledande bilden från A Serbian Film i ditt huvud. Det är naturligt för en frisk hjärna att föreställa sig hemskheter och för en sjuk hjärna att utföra dem. Den 16 oktober i år hade den senaste filmen om den onda dockan, Curse of Chucky, videopremiär i Sverige.

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

2 comments

  1. Med risk för att låta som den bittra gamla gubbe jag innerst inne trots allt är… Helt uppenbart är våld en metod för att skapa effekter, att skapa reaktioner från en i övrigt menlös film. Diskussionen om huruvida det är farligt att konsumera våld eller inte, är definitivt inte någon som jag är kompetent att göra inlägg i, men jag är uppvuxen under en tid då serietidningarna fått ge vika för något mycket värre – till Margareta Perssons stora förfäran kunde man hugga huvudet av varandra i Barbarian på Commodore 64, så jag vet att diskussionen förs. Från mitt perspektiv är våld ett undermåligt substitut till en bra story i en film. Har man t.ex. sett remaken av The hills have eyes, så har man fått det som våld kan erbjuda. Jag fruktar att dagens mediakonsumenter inte är beredda att lägga den tid som det skulle ta att ta sig igenom t.ex. Bladerunner, eftersom det inte ger den direkta feedback och de konkreta effekterna, utan kräver en tidsinsats innan belöningen kommer. Samma ungdomar läser inte böcker av ungefär samma orsak – man eftersöker en liten ansträngning för stor effekt. En publik som finner nöje från youtube-klipp på apor som äter bajs, är en publik som kräver speciella filmer.

  2. Jag hade inte hört om James Bulger tidigare och de va nästan för mycket för mej att läsa om de nu… Så fruktansvärt tragiskt, något som aldrig, aldrig borde få hända. Men, jag tror att dessa tioåringar skulle ha gjort något lika fruktansvärt så småningom även utan influenser av Chucky. Såg Curse of Chucky nyligen och jag har väldigt svårt att förstå att man kan få så fruktansvärda idéer av en film som handlar om en docka. Då har jag mer förståelse för att man influeras av ”verkliga” filmer som innehåller våld, tortyr och dödande. Men jag tycker inte att man kan skylla något som helst av detta på filmbranschen. Tidigare stod människor som publik när tex misstänka häxor stenades och brändes till döds. Känns som att de i så fall borde ha haft mer inverkan på människors våldsamhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.