Elle

I Elle får vi se Juliette Binoche lukta på sin hand och se skyldig ut efter att hon öppnat ett ostron. Den här filmen bör du inte se tillsammans med dina föräldrar, eller din första date, då den innehåller en hel del nakna och jobbiga scener.Juliette Binoche spelar journalisten Anne. Anne skriver en artikel om prostitution bland unga studenter i Paris. Hennes två intervjupersoner, Charlotte och Alicja, har hon fått kontakt med via annonser på Internet. Handlingen växlar mellan Annes lyxliga lägenhet, där hon skriver på sin artikel, och flashbacks från hennes intervjuer med de två unga kvinnorna. Vi blir ganska direkt medvetna om att Anne är inne i någon sorts, till en början inte så lättbegriplig, fas, som sätter sina spår hos henne och i familjelivet.

Pengar, pengar till ett liv i Paris, är motivet till de unga kvinnornas försäljning av sexuella tjänster. En kondomlös avsugning på en okänd man är väl inte så farligt? Eller att låta sig urineras på av en man som inte kan göra det samma på sin fru. Ja, så explicit är faktiskt Elle. Fenomenet i sig, studenter som säljer sex för att finansiera sina studier och sin livsstil, är inte en ren fabulering, vilket en enkel artikelsökning på nätet anger. Denna situation förekommer tydligen över hela världen. Vilka är kunderna då? Enligt Charlotte och Alicja, är det helt vanliga, ofta gifta, män som pratar mycket som sina jobb. Anne äcklas, samtidigt som hon fascineras, av tjejernas berättelser, som vi får återberättade i bilder. När filmens handling är placerad i Annes hem ser vi hur hon drabbats hårt av dessa två unga kvinnor och deras levnadsöden. Hon fungerar dåligt, både som mor och hustru.

Binoche är som så ofta, alldeles lysande i sin rolltolkning, och jag njuter verkligen av hennes skådespeleri som både innefattar de små och stora gesterna. Ibland räcker det med tyngden i en utanding, för att det skall framgå med alla uppenbar självklarhet, hur hennes karaktär känner sig. I nästa scen kan vi få se en full Anne, skratta högt med munnen full av snabbnudlar, som sprutar ut i rummet. Jag imponeras också över modet som, Anaïs Demoustier som spelar Charlotte och Joanna Kulig som spelar Alicja, visar i sina väldigt utlämnade roller. Den polska regissören Malgorzata Szumowska har rankats som en av Europas mest lovande regissörer och med tanke på vad hon får fram av sin skådespelarensemble i Elle så kan man förstå varför.

Spegelbilden, som visar Annes tårfyllda ögon, när porren rullar fram på skärmen, säger allt och ingenting på samma gång, precis som hela filmen. För Elle kommer inte med några riktiga pekpinnar, inget riktigt budskap, även om det är uppenbart att tjejerna inte mår bra av sin situation. Bilden av att alla män är torskar, är ett tag verklighet för både mig och Anne, innan bilden breddas till att detta också har med samhällsstrukturer att göra. Ekonomi, klasstillhörighet och förväntningar, spelar in i dessa unga kvinnors val. En annan lika viktig aspekt är hur unga människor ser på sexualitet och sin egen kropp. Är kroppen och sexuella tjänster som vilken vara som helst?

Direkt efter filmens slut känner jag mig inte nöjd med att lämnas med alla dessa frågor, det är mycket bekvämare att få en lagom snyggt inbakad moralkaka serverad. Men med lite perspektiv på det hela, inser jag att mina tankar och funderingarna kring mekanismerna bakom denna sorts prostitution, är långt mer omfångsrika, än vad någon moralisk pekpinne i skepnaden av en kaka kan vara. Det är inte sannolikt att jag kommer se om Elle, det är också svårt att veta vem jag kan rekommendera filmen till, mycket på grund av det sexuella innehållet, men även på grund av valet att inte knyta ihop berättelsen på ett traditionellt sätt, något som kan vara nog så avskräckande för några. DVD-omslagets positiva omdömen kan nog missleda en och annan person som har för vana att inte läsa på omslagets baksida för att ta reda på innehållet. Jag ser framför mig ett och annat oplanerat resultat på filmkvällen, en del intressanta diskussioner, några pinsamma tystnader, och några som hastigt lämnar rummet. Vilken kategori tror du att du tillhör?

 

I Elle får vi se Juliette Binoche lukta på sin hand och se skyldig ut efter att hon öppnat ett ostron. Den här filmen bör du inte se tillsammans med dina föräldrar, eller din första date, då den innehåller en hel del nakna och jobbiga scener.Juliette Binoche spelar journalisten Anne. Anne skriver en artikel om prostitution bland unga studenter i Paris. Hennes två intervjupersoner, Charlotte och Alicja, har hon fått kontakt med via annonser på Internet. Handlingen växlar mellan Annes lyxliga lägenhet, där hon skriver på sin artikel, och flashbacks från hennes intervjuer med de två unga kvinnorna. Vi blir…

Review Overview

Betyg

60

About Erik Larsson

Hinner allt mer sällan hitta tid att se och skriva om film i den omfattning jag önskar, därför är jag numera ofta extremt selektiv i mina val av filmer, klämmer dock in en och annan mainstream-film för att inte helt tappa kontakten med vad som är aktuellt. Är en av grundarna till Filmfenix och driver även filmpoden Film(sökarna).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.