Elegy

2008 slog några forskare vid Göteborgs universitet fast att så kallad ”gubbsjuka” verkligen existerar om det nu var något som helst tvivel om den saken. Under ledning av professor Jörgen Johansson studerade forskarna ett antal kontaktannonser där det konstaterades att män i allmänhet alltid sökte yngre kvinnor och att män framhöll sin egna sociala status som argument. I filmen Elegy tas detta tema upp, dock utan några kontaktannonser.

Elegy 01

Den karismatiske professorn David Kapesh (Ben Kingsley) har satt i system att förföra sina unga kvinnliga studenter. Att bara förföra och absolut inte inleda ett förhållande eller förälska sig är grundregeln som Kapesh framgångsrikt följt under många år. Detta kommer dock helt på skam när den vackra Consuela (Penélope Cruz) dyker upp på hans föreläsningar.

Det är intressant att den spanska regissören Isabel Coixet, som är att betrakta som feminist väljer att återberätta Philip Roths kortroman The Dying Animal (2001). Roth är känd för att vara ganska rå i sina beskrivningar av sex och en ganska nedsättande kvinnosyn. Elegy blir i Coixets tappning en ganska menlös, men för all del vacker historia om hur en äldre karl blir förälskad i en ung kvinna.

Elegy 02

Att skriva om Elegy utan att nämna Ben Kingsleys suveräna tolkning av Kapesch är helt omöjligt. Det är faktiskt sällan jag sett en person vara mer som handen i handsken i en roll än detta. Kingsley fullkomligt är Kapesch. Och trots att han har en karisma som sträcker sig långt utanför plasmaskärmens bild kan jag inte låta bli att bli irriterad på honom. Vad är det han håller på med? Hur dum kan han egentligen bli? Detta är naturligtvis det som regissören och Kingsley vill uppnå med Kapesch. För Kapesch är en dum, irriterande, charmig, karismatisk och föraktansvärd person. Som motpol har han den fagra Consuela som spelas Cruz. Och vacker är hon, även om hon inte är helt felfri, men något större djup och inlevelse lyckas hon inte förmedla. Om Kingsley är som gjuten för rollen och verkligen kryper in under skinnet, så gör Cruz precis tvärtom. Det är nästan som om hon är bepansrad med ett lager teflon som gör att jag visserligen ser henne, men det är inget som min blick fastnar på trots hennes vackra drag, graciösa rörelsemönster och perfekta kropp, som sannerligen borde attrahera mig eftersom jag börjar närma mig gubbsjukeåldern. I en lustig biroll hittar vi Dennis Hopper som spelar Kapesch något menlösa vän George O’Hearn. Det är egentligen inget lustigt alls över honom. Det lustiga består nog mest i att han spelas av Hopper. Det verkar dessutom som om han spelas av en Hopper på tomgång, för det är inte många knop som den aktersnurran gör i denna film.

Jag arbetar själv när jag inte skriver recensioner på en akademisk institution och jag vet att det bland mina kollegor finns de som föredrar att handleda, i synnerhet de kvinnliga, studenterna på ett av stadens fik istället för på campusområdet. Jag vill inte gå så långt att påstå att det händer något som inte är etiskt korrekt vid dessa handledningssessioner, men jag kom osökt att tänka på detta när jag såg filmen. Det är också lätt att inse den dragningskraft som en karismatisk professor kan ha på studenter. Ofta är studenter inne i en period av omvälvning, där man når någon form av paradigmskifte där ledfyren kan vara just den karismatiske föreläsaren, som satt igång tankarna och fått dem att löpa fritt.

Elegy03

Rör ihop en vacker kvinna, lite gubbsjuka, prestationsångest och lite svartsjuka och krydda efter behov, så har du en Elegy-kaka som blir färdig på 107 minuter i din Netflix-enhet. Inte särskilt spännande eller intressant och den enda förmildrande omständighet som finns i filmen är Ben Kingsley. Se den för hans rollprestation om du ska se den över huvud taget.

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.