El Gringo

Det är intressant vad förväntningar kan påverka när man ser en film. Det enda jag hört om El Gringo var att den var ungefär världens sämsta film. Nu när jag såg den kunde den vräka på med en hel del dåligt utan att jag noterade det som märkbart negativt. El Gringo var ju bra!

El Gringo, Scott Adkins

En amerikan (Scott Adkins, The Expendables 2) anländer till platsen som Dios glömde, El Fronteras, en ort som ligger där New Mexico för många mil sedan blivit riktigt gamla Mexiko. Med sig har han en väska innehållandes 2 miljoner dollar, märkt med en stor smiley. Då El Fronteras styrs av en korrupt polischef som samarbetar med ett gäng skelettmålade gangsters är det ingen säker plats för en förmögen gringo. Som tur är får han bo på vinden hos den lokala krogägaren Anna (Yvette Yates) i väntan på bussen till Acapulco som går dagen efter klockan 14. Förutom alla gangstrar och den lokala polischefen vill inte heller New Mexico-kommisarien West (Christian Slater, Bullet to the Head), som följt hans spår, att han lämnar El Fronteras med pengarna.

El Gringo, Christian Slater

Det nya regissörsnamnet Eduardo Rodriguez (Stash House) har lyckats med balansgången att ta vara på Scott Adkins kampsportstalang samtidigt som han håller sig inom ramarna för klassisk amerikansk action. Istället för att Adkins gör en spektakulär spark slänger han sig akrobatiskt bakåt skjutandes ett hagelgevär. Då jag anmärkte på Adkins i min recension av Universal Soldier: Day of Reckoning är det extra skönt att se att han faktiskt kan leda en film med rätt ledning. Adkins briljerar till och med i en riktigt efterlängtad och svettig sexscen, mycket väl avvägd av Rodriguez. Venezuelaren har även inkluderat små fiffigheter som jag gillar som när gringon somnar och blir fastknuten till en bänk.

Det kan inte vara här som Christian Slater trodde att han skulle befinna sig idag under sina glansdagar på 80- och 90-talet. Som ung kvinna vore det tyvärr normalt med en sådant karriärsfall med åldern, men Slater har egentligen ingen ursäkt att inte vara större idag. Han har varken blivit tjock som Val Kilmer eller hjärnskadad som Gary Busey. Det är förståeligt att han bränner av en standardskurk och trots allt är det roligare att se Slater än ett icke-namn göra en medioker antagonist.

El Gringo, Scott Adkins

Filmens höjdunkt är en spektakulär shoot out mellan (och rakt igenom) El Fronteras stenhus. Under denna fantastiska scen skjuter gringon vid ett tillfälle fyra gangsters genom huvudet med en och samma kula! Då det här är en western i ”modern” miljö av klassiskt Walter Hill-snitt, skaver det tyvärr extra mycket med snabba färgchockerande klipp av Snatch-snitt. Ett gäng vykort som dyker upp varje gång Acapulco nämns är särskilt enerverande. Men samtidigt så brydde jag mig inte så mycket om det, för El Gringo var ju bra!

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.