Eight days a week

Helt oavsett om de var större än Jesus eller inte, så har Beatles utan tvekan en självklar plats i populärmusikhistorien.

 

Det är nästan svårt att förstå hur populära de var. De är fortfarande populära, men den hysteri som rådde under 60-talet som brukar kallas Beatlemania är nästan obegriplig. Jag vill redan här slå fast att jag gillar Beatles musik. Jag är ingen expert på deras musik, men har flera av deras skivor i samlingen och kan nynna med i de flesta av deras låtar.

 

Historien om Beatles är inte ny eller okänd. Den har berättats många gånger förr och jag tror att det i sig inte var mycket nytt om gruppen som jag lärde mig genom denna dokumentär av Ron Howard. Från uppstarten av bandet, till hur de hamnade i Hamburg och hur de fick sin klassiska sättning med John, Ringo, Paul och George. Hur deras frisyrer väckte uppmärksamhet och att de möttes av skrikande flickor över hela världen.

Dokumentären har sin tyngdpunkt på de tidiga åren. Från coverharvande på småklubbar till de första stapplande stegen för den kompositörsduo ofta nämnd som Lennon/McCartney som sedermera skulle leverera en ofantlig mängd klassiska poplåtar. Hur de turnerade och hur de slutligen slutade turnera. Hur George Harrison bidrog till musiken och bandet och hur Ringo passade in. Ringo brukar normalt sett inte betraktas som en trummis av rang, men de andra Beatlarna brukar ändå framhålla Ringo som en vital del av bandet.

 

Det hela är väldigt snyggt gjort. De gamla arkivklippen ser snygga ut och ljudet är troligen bättre på filmen än för de som var på konserterna eftersom PA-anläggningarna var av ytterst tveksam kvalitet. Det som förvånar mig är att det är väldigt lite nytt som kommer fram. Jag är visserligen intresserad av musik, men ser mig inte alls som speciellt Beatles-kunnig och hade förväntat mig att bli lite lärd och upplyst. En annan sak som känns konstig i detta sammanhang är de intervjuer med kändisar om deras förhållande till Beatles som sprängs in mellan arkivklippen. Varför i hela friden skulle jag vara intresserad av vad Sigourney Weaver tycker om Beatles?

 

Förutom själva filmen som också gick på biograferna finns en extra skiva med mer material. Tillsammans med filmen bildas då en trevlig och lite fylligare historia och gör att jag känner att detta är något som är väl värt att se och köpa.

Helt oavsett om de var större än Jesus eller inte, så har Beatles utan tvekan en självklar plats i populärmusikhistorien.   Det är nästan svårt att förstå hur populära de var. De är fortfarande populära, men den hysteri som rådde under 60-talet som brukar kallas Beatlemania är nästan obegriplig. Jag vill redan här slå fast att jag gillar Beatles musik. Jag är ingen expert på deras musik, men har flera av deras skivor i samlingen och kan nynna med i de flesta av deras låtar.   Historien om Beatles är inte ny eller okänd. Den har berättats många gånger förr…

Review Overview

Betyg

80

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.