eFootball Pro Evolution Soccer 2020

När jag var ung spelade vi mycket FIFA och Sensible Soccer. Men så i slutet av 90-talet kom en ny utmanare på Playstation, International Superstar Soccer Pro. Ett spel var något nytt och spelade fotboll på ett helt annorlunda sätt. Men det var först i och med Playstation 2 och när spelet bytte namn till Pro Evolution Soccer (PES) som alla började prata om det.

För min del var det sent 2003 och Pro Evolution Soccer 3. Jag hade varit sen på bollen (höhö) med att köpa en PS2, istället valt att köpa en Dreamcast och det var först hösten 2003 som jag ägde en och det första givna valet till spel var PES3. På den tiden var det ganska givet att gillade du fotboll och ville ha realism satsade du på PES istället för FIFA. FIFA från EA hade licensen till klubbar och spelare men känslan av riktig fotboll hade PES.

2019 har EA jobbat ganska hårt på att få ett mer realistiskt spel även om det fortfarande är väldigt mycket arkad och cykelsparkar för FIFA än idag. PES har haft det ganska skakigt under en period, framför allt förra generationen var flera av spelen inte alls av samma kvalité som tidigt 2000-tal. Men de sista åren har betygen återigen varit bra och jag bestämde mig för att plocka upp PES2020 eller eFootball Pro Evolution Soccer 2020 som det officiella namnet är (sista gången du läser det i denna recension).

För mig har PES alltid handlat om två saker. Kontroll och tempo. Den totala kontrollen av dina spelare och att tempot i spelet mer liknar riktigt fotboll än FIFA där det gärna skall gå fort och snabbt från eget straffområde till motståndarens mål. I PES får man generellt räkna med längre uppbyggda anfall och bättre precision om du vill göra mål. Och här gör 2020 mig inte besviken. Jag väljer i första matchen Juventus och tar något lag från ryska ligan. Trots det så slutar matchen 2-0 och jag fick jobba på segern. På FIFA hade jag antagligen slutat anfalla när jag ledde med 6-0.

Försvarsspelet är aggressivt. Passningar måste slås med precision för att nå fram, dina spelare springer i luckor men utan en bra pass fastnar bollen. Du kan inte heller bara rusa runt på planen utan måste målmedvetet rullar runt bollen tills rätt läge kommer och då snabbt ta chansen. Att göra mål i PES är verkligen något som gör en glad för man har fått jobba för det.

Samtidigt så är tyvärr spelet inte utan sina problem. Största problemet är domaren just nu. Känns som de blåser väldigt sällan och man kommer undan med en hel del hårt spel. Dina medspelare lämnar en hel del att önska också. De pressar inte som de skall och kan ignorera en öppen boll vilket leder till att motståndarna tar den och får en fri chans på mål. Överlag fann jag försvarsspelet just nu vara väldigt ojämnt. Jag var tvungen att sköta nästan allt själv för mina lagkamrater gjorde väldigt lite och målvakten kunde släppa in väldigt enkla bollar.

Sådan går så klart att uppdatera i en patch men synd att det finns med här. Annars är mycket sig likt i PES utanför matchen. Några klubbar har man fått kontrakt med, resten heter sina namn plus en bokstav till som är färgen på tröjan. Så du har Chelsea B och så vidare. Master League är fortfarande det klassiska spelläget som de flesta vill spela. Här väljer du en klubb i valfri liga och börjar sedan jobba med att förbättra den. Jag tyckte det var roligare när man började längst ner i seriesystemet och fick jobba sig uppåt men kan förstå varför man har gjort så. Men det är fortfarande lika kul att ta ett gäng no names och försöka bygga en klubb runt dem.

MyClub är en variant av FIFAs FUT där du bygger en klubb med spelare som du fått ur paket eller scoutat. Skillnad här är att det dröser av kända spelare och ett par matcher in har jag ett lag som jag bara kunde drömma om i FUT. Om man gillar det eller inte är en smaksak men överlag känns läge lite fattigt. Jag har spenderat månader i FUT för det finns så mycket att göra. Men här tröttande jag efter någon vecka.

PES2020 är en påse blandade karameller. Det är fotbollsgodis på planen men resten känns ganska gammaldags och tråkigt. Och det är ett problem. För oavsett hur kul jag har när jag spelar kommer jag inte tillbaka om inte helheten finns där. Jag skulle rekommendera alla som vill köpa PES att vänta ett tag tills det går ner i pris. Då med ett par patchar kan det vara ett riktigt kap till spel.

När jag var ung spelade vi mycket FIFA och Sensible Soccer. Men så i slutet av 90-talet kom en ny utmanare på Playstation, International Superstar Soccer Pro. Ett spel var något nytt och spelade fotboll på ett helt annorlunda sätt. Men det var först i och med Playstation 2 och när spelet bytte namn till Pro Evolution Soccer (PES) som alla började prata om det. För min del var det sent 2003 och Pro Evolution Soccer 3. Jag hade varit sen på bollen (höhö) med att köpa en PS2, istället valt att köpa en Dreamcast och det var först hösten…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.