Earth Hour: Filmer om vår vackra värld

Vi lever i en märklig tid där mycket som vi såg som självklarheter tidigare har tagits ifrån oss. Många är rädda och oroliga, men vi kommer ta oss igenom detta. Miljöfrågor ligger mig varmt om hjärtat och förra året inför Earth Hour så tipsade jag om viktiga dokumentärer inom ämnet. I år tänker jag inte besvära er med miljöfrågor då vi har annat att tänka på. Men jag vill lyfta att det är Earth Hour idag och jag hoppas att ni släcker med mig kl. 20.30. Just nu så räddar vi vår värld och jag vet att många saknar att resa men det kan vi inte just nu. Vi kan inte resa fysiskt men för att lätta upp stämningen så tänkte jag tipsa om lite filmer som låter dig resa visuellt till världens alla hörn.

The Beach (2000)

Om du vill resa till Thailand så är detta filmen för dig! Det är ju en ganska hemsk historia men fotot är otroligt vackert och visar mycket av Thailands vackra ö-landskap. En ung Leonardo som söker ett hemligt paradis med sina franska vänner! Det är vackert och väldigt spännande. Jag kan inte fatta att det är 20 år sedan denna filmen hade premiär! Baserad på Alex Garlands roman med samma namn, regisserad av Danny Boyle. Finns att hyra på bland annat SF Anytime.

The Way Back (2010)

Har du planer på lite fjällvandring, då kanske detta är filmen för dig! Åtta personer rymmer från en Gulag i Sibiren och vandrar 640 mil för att komma tillbaka sitt hemland under andra världskriget. Det är kanske inte en så uppmuntrande historia men miljöerna är otroligt vackra. Genom skogar, kullar, öknar och berg kämpar den lilla gruppen för att överleva och ta sig hem. Regissören Peter Weir visar upp hur varierande och vackert Ryssland kan vara. Finns att streama på Netflix.

Wild (2014)

Har du planer på att resa till USA? Då tycker jag att du ska se filmen Wild med Reese Witherspoon i huvudrollen. Baserad på den sanna historien om Cheryl Strayeds långa vandring längs med The Pacific Crest Trail, från södra Kalifornien till Bridge of the Gods, mellan Oregon och Washington. En vandring som tog henne flera månader genom snöklädda berg och öknar. En film som blandar vackra naturupplevelser med tillbakablickar från Cheryls trasiga liv. Finns att hyra på Viaplay och SF Anytime.

Le Grand Bleu – Det stora blå (1988)

Sugen på att bada i medelhavet, denna film ger dig både Italien och Grekland och lite mer. Luc Bessons hyllning till havet och människans strävan att pressa sig till den yttersta gränsen är också hans vackraste film. Det stora blå har nog aldrig varit så vackert som i denna film. Inspelad i Grekland och Italien tar den och utnyttjar landskapet fullt ut. Och den skarpa konflikten mellan de karga öarna och det azurblå havet. Får en att längta till sommaren och havet. Finns att streama på HBO.

The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Ja denna filmen var jag bara tvungen att ha med! Vill du resa jorden runt? Då kommer du ganska långt med denna fantastiska film om dagdrömmaren Walter Mitty som reser världen runt för att hitta ett försvunnet foto. Det är verkligen en unik och vacker historia som tar oss till bland annat Island, Grönland, Himalaya och USA. Hans resa världen runt blir till ett äventyr mer extraordinärt än han någonsin kunde ha trott. Kan hyras på SF Anytime.

Out of Africa – Mitt Afrika (1985)

Har du drömmar om att åka på safari? Då tycker jag du ska kolla på Out of Africa. Denna vackra men lite sorgliga film med Meryl Streep och Robert Redford är en klar favorit. Vissa delar av filmen är hemska så som att dom dödar massa djur och har slavar men miljöerna är oslagbara och filmen har ett otroligt vackert soundtrack. Filmen bygger på den sanna historien om den danska kvinnan Karen Blixen som flyttade till Kenya för att sköta en kaffeplantage i början av 1900-talet. Kan hyras på SF Anytime.

The Darjeeling Limited (2007)

Har du planer på att tågluffa eller vill du resa till Indien? Då är detta ett tips till dig. En känslomässig komedi om tre bröder som möts upp i Indien för att genomföra en gemensam tågresa genom landet. Tåget tar bröderna genom landsbygden och till olika hinduiska tempel. Vackert, känslosamt och roligt på samma gång! Och se till att se kortfilmen Hotel Chevalier innan The Darjeeling Limited. Den hjälper till att fylla i bakgrundshistorien för en av bröderna. Regisserad av Wes Anderson. Kan hyras på SF Anytime.

Sagan om ringen-trilogin

Ett land långt borta som många drömmer om att resa till är Nya Zeeland. Och jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att resa dit visuellt än via Sagan om ringen-trilogin. Historien är bekant för dom flesta antingen via J.R.R. Tolkiens bok eller via filmerna. Och miljön är verkligen unik och vacker i dessa filmer. Flera av filmens inspelningsplatser kan du besöka på Nya Zeeland men tills dess kolla på filmerna! Alla filmer kan hyras på Viaplay.

Änglar och demoner (2009)

Rom är en av världens vackraste städer och med en historia som få. Det finns många filmer som utspelar sig i Rom men jag fastnade för denna. För filmen tar oss med till många av Roms historiska platser och Vatikanstaten. Och det är ju alltid spännande att följa Professor Robert Langdon som letar mystiska och religiösa symboler staden över för att rädda Vatikanstaten från det hemliga sällskapet Illuminati. Finns att se på Netflix.

Paris

Vi avslutar med staden i mitt hjärta, Paris! En stad som har fångat många filmskapares hjärtan också, det är verkligen en stad att älska. Upptäck staden genom dessa filmer!
Paris, je t’aime (2006)
Ja kanske den mest självklara filmen för att uppleva kärlekens stad. En unik skildring av Paris, skapad av 22 olika regissörer som var och en skildrar kärlek och förhållanden i Paris 18 arrondissement. Kan hyras på YouTube.
Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001)
Ja, jag älskar originaltitlar men på svenska heter den Amelie från Montmartre. Detta är en av mina absoluta favoritfilmer som jag gärna ser om och om igen för att minnas Paris. Det är en av de vackraste filmer jag någonsin sett. Kan hyras på SF Anytime.
Midnight in Paris (2011)
Woody Allens sagolika skildring av Paris. Vid tolvslaget kan allt hända, och varje natt så förflyttas författaren Gil tillbaka i tiden där han får uppleva både 1920-talets Paris och La belle époque. Kan hyras på SF Anytime.
Before Sunset – Bara en dag (2004)
Den underbara fortsättningen på Before Sunrise – Bara en natt (1995). Jesse och Céline möts igen efter 9 år, denna gången korsas deras vägar i Paris. En fantastisk kärlekshistoria som visar de vackraste delarna av kärlekens stad. Båda filmerna kan hyras på Viaplay.

Ja det var några små tips i en djungel av vackra filmer om vår värld.

Mer lästips: Dokumentärer om hur vi kan rädda vår vackra planet >>

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.