Early Access: Mount & Blade II: Bannerlord

2008 kom ett litet spel ut som inte gjorde så mycket väsen av sig men fick en lojal skara spelare. Det hette Mount & Blade och gjorde av den turkiska studion TaleWorlds Entertainment. Du spelade en person i landet Calradia och det var ett öppet spel där spelaren själv kunde bestämma vad som skulle hända. Men eftersom det var en liten studio med små resurser blev mottagandet blandat. 2010 kom Mount & Blade: Warband som var en expansion och Mount & Blade: With Fire & Sword kom 2011. 2012 meddelade studion att ett nytt spel skulle komma, men sedan blev det tyst.

Det kom lite trailers och videos då och då men det kändes som spelet hade fastnat i development hell. Men så förra året kom en trailer som lovade early access i mars 2020 och mycket riktigt, 30 mars gick spelet live på Steam och fick snabbt 200,000 spelare. Imponerande för ett så pass udda spel.

Så vad är grejen med Mount & Blade? Friheten skulle jag säga. Du skapar din karaktär, ger honom attribut genom att redogöra för hans barndom och uppväxt. Var han barn till en bonde eller köpman? Spenderade han sin ungdom att träna inför krig eller sälja varor? Allt detta påverkar vad din karaktär har för attribut. Sedan när spelet börjar har du en stor öppen värld att göra vad du vill i. I början rider du runt och samlar in trupper till din grupp med krigare. Dessa rekryteras oftast från lokala byar. Sedan genom att slås med banditer så levlar du upp dig själv och dina krigare.

Du får nya attribut allteftersom du gör vissa saker. Rid mycket och din färdighet med det ökar och så vidare. Om du spenderar mycket tid att rida mellan städerna samt att köpa och sälja varor kommer du bli bättre på det men dina färdigheter som krigare kommer inte att öka. Led dina trupper i strid och du blir en bättre ledare och taktiker. Slåss själv och du kommer att bli bättre. Allt handlar om val som du som spelare gör. Efter ett tag kan du välja att skapa allianser och attackera borgar för att ta över dem som dina egna. Snart har du med lite skicklighet en stor armé som du för fram på slagfältet.

Har i ligger tjusningen med Mount & Blade II: Bannerlord. Du kan göra så mycket och spelet ger dig otal frihet. Samma sak med alla andra karaktärer. Det är en levande värld som hela tiden rör på sig. Folk dör, tar över borgar eller städer. Det bildas allianser och smids planer. Om du blir fiende med någon och döda honom så kommer hans vänner att komma efter dig. Då är det bäst att du har egna vänner som kan hjälpa dig.

Sedan har vi slagen. Detta är den stora lockelsen för många med spelet. Ett slag kan innehålla flera hundra soldater på varje sida och bölja fram och tillbaka allteftersom du skicka in ditt kavalleri, låter dem dra sig tillbaka, ber bågskyttarna fokusera på motståndarens framryckande infanteri innan du skickar in ditt eget. Det blir snabbt kaotisk och det krävs en bra general för att hålla koll på allting och inte missa något. Eftersom du är en person så ser du saker och din synvinkel. Aldrig något helikopterperspektiv där du kan studera och sätta in stöten vid rätt tillfälle. Utan mer som man kunde tänka sig att strider var då, kaos och tur.

Men tyvärr finns det problem. Det är early access och tekniken är inte alls med ibland. När jag installerade spelet så hade jag en framerate på 5 kanske och fick spendera en timme i inställningarna innan det ens var spelbart. Mount & Blade II: Bannerlord är inte det snyggaste spelet jag har spelat men kräver väldigt mycket av min dator.  Just nu känns allt suboptimerat. Och efter en uppdatering kraschade spelet så jag inte ens kom in utan fick vänta på nästa uppdatering innan jag kunde starta det igen. Så skall det inte vara.

Och inne i världen finns det inte så mycket att göra heller. Det är ont om uppdrag från andra karaktärer och de som finns är mest samma sak om och om igen. Städerna som finns känns också livlösa med alldeles för lite människor, byggnader och affärer. Det är nog sådant som kommer att komma under tiden men just nu får jag som spelare hitta på allting själv för det finns inget som vägleder mig.

Så för att summera. Detta är verkligen Early Access. Du kommer få ett buggigt spel som innehåller en stor men ganska livlös värld. Men kan du förlika dig med att rida runt med dina krigare och slåss kan du få en riktigt rolig stund framför datorn. Men jag skulle nog vänta ett tag innan jag köpte spelet.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.