Dumma mej 2

Dags för Illumination Entertainments uppföljare till den populära Dumma mej från 2010. Vad har hänt sedan vi träffade Gru senast? Det visar sig att Margo, Edith och Agnes som lyckades smälta Grus skurkhjärta, nu fått honom att välja den smala vägen och lägga band på sitt forna storhetsvansinne. Planer på att till exempel stjäla månen är ersatta med mer subtila lekar med barnen. I Dumma mej 2 handlar det om att komplettera familjen med kärlek för Grus del. Men innan vi når dit finns det gott om tid för ett knasigt äventyr som med stor sannolikhet kommer att ackompanjeras av ditt fnissande.

DummaMej2 4När Dumma mej 2 börjar har Gru (Steve Carell, Seeking a Friend for the End of the World), inte helt oväntat, pensionerat sig från livet som superskurk. Numera ägnar han istället uppmärksamheten åt sina tre döttrar, som han adopterade i den första filmen. Grus hantlangare – minionerna – arbetar fortfarande hos honom, men egentligen pågår bara ett enda långt party i fabriken och emellanåt även lite forskning om hur man framställer den ultimata sylten. Men precis som när en gammal revolverman eller framgångsrik tjuv dragit sig tillbaka så uppstår situationen då hjälten behövs för en sista kraftansträngning med att upprätthålla ordningen. Det är nämligen så att ett transmutantserum blivit stulet från en forskarbas beläget i Arktis och tack vare Grus gedigna kunskaper inom ämnet stöld, blir han rekryterad av den topphemliga organisationen AVL – Anti Villain League (Anti Skurk Ligan på svenska).

DummaMej2 5Transmutantserumet kan komma att användas till att ”ta över hela världen” och läget är allvarligt. Därför paras Gru ihop med AVL-agenten Lucy Wilde (Kristen Wiig, Anchorman: The Legend Continues) för att finna tjuven och stoppa de ondsinta planerna. Gru misstänker snart El Macho (Benjamin Bratt, Snitch), en gammal storskurk som man länge antagit för att vara död och när Dr. Nefario (Russel Brand, Rock of Ages) plötsligt tröttnar på sylttillverkning och slutar sitt arbete som minionernas förman, ställs Gru mot en kraftfull och välbeväpnad fiende med den tuffa Lucy och de pruttglada minionerna till sin hjälp. Det är dags för paret att avslöja skurken och de börjar med att arbeta undercover i ett konditori i ett stort köpcentrum, där man befarar att El Macho har sitt högkvarter. Dessutom börjar Gru och Lucy att fatta tycke för varandra, till barnens stora förtjusning.

DummaMej2 2Dumma mej 2 är fartfylld, tokrolig och fantastiskt snygg underhållning för hela familjen. Men någon speciellt genomtänkt eller följsam story har den verkligen inte och även om film nummer ett inte var mer än marginellt mer intrikat, så trampar man med tvåan bara gasen i botten vad gäller pruttmoln, fantasifulla uppfinningar och galna upptåg. Visst kan jag sakna en lite djupare mening med allt vansinne och tycka att minionerna blir tjatiga, men samtidigt så har jag svårt att visualisera ett barn mellan fem och tolv som kommer att känna samma sak och ställa sig upp i soffan och kritisera filmen för att vara för lättsam, eller protestera mot att barnen uppmuntrar Gru när de inser att de är på väg att få en mamma också. Barnen i soffan kommer inte att bli besvikna eller uttråkade, utan snarare älska äventyret och kanske minionerna i synnerhet.

DummaMej2 3De små öronproppsliknande varelserna har tilldelats mycket mer tid och utrymme i uppföljaren (det är även en ny film på gång, Minions, där minionerna mer eller mindre dominerar) och skämten de levererar är ännu barnsligare. Ett av de roligare inslagen är när de beskedliga minionerna kidnappas för att förvandlas till onda. Ibland skrattar jag såklart åt deras enkla dumheter, men favoriten är Gru, som också är den enda karaktären som åtminstone utvecklas en smula genom de två filmerna. Det måste även nämnas att Gru är mästerligt röstskådespelad av Steve Carell, något som gör honom levande och spännande. De svenska rösterna har jag inte lyssnat till, men då är det Henrik Dorsin som gör Gru. Gullighetskampen vinner dock som vanligt Agnes, även om hon inte är lika framträdande som i den första filmen. Tyvärr har de tre charmiga ungarnas tid begränsats något på bekostnad av minionernas framfart.

DummaMej2 UTVALD BILDDet förekommer även en del passningar och referenser till allehanda populärkultur och bland de detaljerade miljöerna och byggnaderna finns så mycket att titta på att det ibland kan krävas en extratitt, det känns gediget och mycket välgjort. Emellanåt upplever jag inte dialogen i Dumma mej 2 som särskilt smart skriven, ställd mot en del andra bra animerade filmer från till exempel Pixar eller Dreamworks. Men detta är främst en festlig film och den fungerar fortfarande väldigt bra på grund av tempot och karaktärernas underhållningsvärde. Man bör naturligtvis se den första lite varmare filmen innan man tar sig an tvåan och eftersom jag passade på att se om den inför släppet av denna kan jag konstatera att, även om de inte skiljer sig åt jättemycket, så får de ett högre värde tillsammans. Utgåvan innehåller massor med roligt extramaterial, bland annat tre 4-5 minuter långa Mini-Movies där minionerna har huvudrollerna. Själv känner jag att en paus från de gapiga gula pluttarna är på sin plats för tillfället.

 

About Hans Råman

Älskar fredagsmys, gärna med min favoritfilm Nyckeln till frihet, men är allätare inom både film och musik.

One comment

  1. Själv tyckte jag att den är mycket sämre än ettan och även om miniorerna har fått mer plats i denna, antagligen för att filmskaparna fattade att dom blev så populära och till och med ska få en egen film men jag tycker dom är med för mycket. Så pass så det skadar storyn, man sitter bara och väntar på nästa episod med dessa små gula ettriga sakerna och innan man har fattat de själv så har dom tagit över hela filmen med sina i längden jobbiga saker. Nej jag ser hellre ettan och myser till den och skrattar mig halvt fördärvad. 4/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.