DTS, ljudformatet som gav T-Rexens fot lite mer stuns

Snart är det 25 år sedan Jurassic Park hade premiär och i samband med premiären debuterade ett nytt digitalt ljudformat: DTS.

När jag som 11-åring såg Jurassic Park på bio var det en skränig men ack så häftig jingel före filmen: The Digital Experience. Jag har i många år trott att jag såg Jurassic Park med 5.1-ljud på bio men i samband med research för denna artikel så visade det sig att samtliga kopior av Jurassic Park på 35mm hade flying disc-jingeln oavsett om biografen hade DTS eller ej. 

Året därpå fick Filmstaden i Helsingborg DTS i ett par salonger, därmed blev flying disc-jingeln ett del av ritualen innan filmen, precis som nedräkningen som slutade med “och nu blir det mer reklam”.

Tiden före digitalljudet var flerkanalsljud oftast exklusivt till 70mm-film som hade magnetiska ljudspår längs filmen. En del film på 35mm hade magnetiskt ljud, däribland Star Wars. Även om filmer inte spelades in på 65mm (som är 70mm med ljudspåren) så gjorde man så kallade blow-ups från 35mm till 70mm, dels för bättre bild men även för ljudet. Många av Steven Spielbergs filmer distribuerades på 70mm med 6-kanals-ljud. 

70mm-film med sex magnetiska ljudspår.

Spielberg backar formatet

1992 lyckas Terry Beard med hjälp av en vän till en vän få audition med Spielberg själv, han har en bit av Close Encounters of the Third Kind mixad i DTS. Spielberg faller pladask för formatet och säger att det är lika bra som magnetljudet på 70mm och hans nästa film Jurassic Park skall ha DTS! 1000 biografer utrustas med DTS-avkodare inför premiären, i Sverige var det fem kopior som hade DTS-ljud.

Överst DTS-läsare som läser av synkspår på 35mm-filmen, nederst dubbla CD-rom-läsare för själva ljudet. Bild: Kristoffer Strömblad

Konkurrenterna

Året innan Jurassic Park hade premiär visades första filmen med Dolbys digitala ljudformat SR-D, kanske mer känt som DolbyDigital eller AC-3, och ungefär samtidigt som Jurassic Park har premiär visas The Last Action Hero med Sonys digitala ljudformat SDDS. DTS skiljde sig från Dolbys och Sonys lösningar eftersom ljudet var lagrat på en CD-rom med endast ett synkspår på 35mm-filmen. För SR-D och SDDS så var ljudet lagrat på 35mm-filmen och därmed var det ljudet hårdare komprimerat än DTS.

 

Från vänster till höger: SDDS, DolbyDigital, analogt optiskt ljud samt DTS-synkspår.

I januari 1995 släpptes den första LaserDiscen med AC-3, två år senare släpps Jurassic Park på LD med DTS. LaserDisc ersattes ganska snart med DVD och debatten – eller kriget – var igång. DolbyDigital vs DTS, vad är bäst? Allt ifrån att “man kan inte höra någon skillnad” till “det är olika mixar och kan därför inte jämföras” hördes. Rent tekniskt så hade DTS högre bitrate än DolbyDigital. DolbyDigital hade högre upplösning i 48Khz jämfört med DTS i 44Khz. Sedan Blu-ray lanserades erbjuder Dolby och DTS lossless-ljud, dvs att komprimeringen är icke-förstörande. För att prata i dagens streaming-termer så erbjuder Tidal icke-förstörande komprimering i sin tjänst, vilket Spotify inte gör.

På biograferna i Sverige idag är det bara Dolby som gäller med undantag för IMAX som har ett eget format. Där finns dock ett undantag. 70mm-film visas idag med DTS med synkspår på 70mm-kopian. Magnetljud är inte tillåtet på nya 70mm-kopior eftersom processen att limma fast magnetljudet krävde kemikalier som numera är förbjudna. Ett format som skulle låta som 70mm analogt 6-kanals-ljud har tagit dess plats.

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.