Draktränaren 3

I Draktränaren 3 knyts säcken ihop för Hicke, Tandlöse och alla de andra karaktärerna vi fått lära känna under de två tidigare filmerna. Frågan man givetvis ställer sig då är: knyts säcken ihop på rätt sätt?

I denna tredje film lever drakar och människor i symbios på Dräggö. Våra vänner från de tidigare filmerna ägnar sig åt att frita drakar som hamnat i händerna på illvilliga vikingar. Filmens primära handling kretsar kring att hövding Hicke och hans folk måste hitta en ny plats att leva på då deras drakfristad hotas av allt fler fiender. Han och nattfasan Tandlöse sätter iväg väster ut för att finna den gömda Drakvärlden som hans far pratat om många gånger. Mitt i allt detta upptäcker Tandlöse att han inte är den sista nattfasan, utan en hona börjar dyka upp i hans närhet gång på gång. Samtidigt är ärkedrakjägaren Grimmel dem hack i häl för att slutföra det han en gång påbörjade – att ha ihjäl alla världens nattfasor.

I Draktränaren 3 är sällskapet vuxnare än tidigare. Både kroppsligt och själsligt. Det tisslas om giftemål mellan Hicke och Astrid, bara en sådan sak, och Hicke tar på sig rollen som hövding på ett exemplariskt sätt. Ifall temat har kretsat kring vänskap i de två tidigare filmerna kretsar det här mycket kring kärlek, även fast vänskapen mellan framförallt Hicke och Tandlöse tar stor plats. Någonting annat noterbart är att Hickes mamma inte har lika stor roll som tidigare, vilket man inte kan säga om tvillingarna Flåbuse och Flåbusa (jag älskar de svenska namnen) som tar en alldeles för stor plats i sina roller som filmens komiska inslag, vilket sällan ens är småroligt.

Grimmel är en otäck typ som lever för att döda drakar som har i det närmaste ser som en sport eller lek. Tyvärr får vi inget direkt djup gällande karaktären, så han är mest otäck pga. sin agenda, och inte sin persona. I viss partnerskap med några högre uppsatta fientliga vikingar, som för övrigt nästan glöms bort eller används i den mån att det känns onödigt att de ”presenterades” överhuvudtaget, ligger de våra vänner hack i häl genom hela filmen. Det är inte så att man inte sett det här innan, men det blir aldrig riktigt tråkigt heller.

Första halvan av filmen upplevde jag som relativt långtråkig och händelsefattig, men under andra halvan tar det fart på flera olika sätt. I och med att den är mer ”vuxen”, främst med tanke på att karaktärerna är äldre, har händelserna som utspelar sig lite mer tyngd bakom sig. Filmens stora fråga är ifall Hicke ska låta Tandlöse flyga med sin nya kärlek till Den gömda världen, drakarnas land, eller ska han beordra honom stanna kvar hos sig? Flyger han iväg kommer han i egenskap av alfahane ta med sig resten av drakarna och lämna Hicke och hans gäng ensamma. Dessutom är det omöjligt att ta sig till Den gömda världen utan drakar.

Visuellt sett är Draktränaren 3 riktigt läcker. Flygsekvenserna är relativt många, och alla är ordentligt snygga. Snyggast är nog ändå sekvensenen nere i Den gömda världen som är riktigt färgglad och sprakande. Generellt sett känns flygsekvenserna som valfri sekvens från en Star Wars-film, fast med drakar då, och det är ju inte fy skam ändå.

Tredje och sista (med ett frågetecken efteråt får man ändå lov att tänka) är en fin avslutning. Långsam förstadel, men sen tar det fart och sista kvarten är väldigt, väldigt fin ur flera olika aspekter.  

I Draktränaren 3 knyts säcken ihop för Hicke, Tandlöse och alla de andra karaktärerna vi fått lära känna under de två tidigare filmerna. Frågan man givetvis ställer sig då är: knyts säcken ihop på rätt sätt? I denna tredje film lever drakar och människor i symbios på Dräggö. Våra vänner från de tidigare filmerna ägnar sig åt att frita drakar som hamnat i händerna på illvilliga vikingar. Filmens primära handling kretsar kring att hövding Hicke och hans folk måste hitta en ny plats att leva på då deras drakfristad hotas av allt fler fiender. Han och nattfasan Tandlöse sätter iväg…

Review Overview

Betyg

70

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.