Drakdräparens äventyr

Det råder ingen tvekan om att fantasygenren fick ett uppsving i-och-med Peter Jacksons Sagan om ringen-filmer. En rad mer eller mindre påkostade filmer har kommit i trilogins spår. Drakdräparens äventyr är ett exempel.

Nu ska man inte skylla alla filmer på Peter Jackson. Genren levde även innan med filmer som Willow, Highlander, Dragonheart, The Princess Bride och Den oändliga historien eller vår alldeles egna svenska Bröderna Lejonhjärta för att nämna några exempel. Genren har en publik som ofta, men inte alltid gillar att läsa så kallad fanatasylitteratur. Sagan om ringen-trilogin sätter på något sätt en milstolpe. Förlagan, det vill säga Tolkiens verk, har älskats av generationer och när Peter Jackson tog på sig uppdraget att göra film av det hela, fanns redan en halvanimerad film som floppade några decennier tillbaka i tiden. Jag minns den filmen väl eftersom jag såg den på bio när det begav sig. När Jackson tog sig an det hela fanns den teknologi som behövdes för att göra filmer som visuellt fungerar utan att verka antingen B-aktigt dåliga i effekterna eller vara tecknade för barn. Detta gjorde givetvis att hela genren fick sig ett rejält lyft och detta öppnade för att andra filmer inom genren skulle kunna göras. Filmer som Narnia, Eragon och Avatar. Men det öppnade även för filmer som Drakdräparens äventyr.

Handlingen i Drakdräparens äventyr är simpel. Will lever i bergen med sin pappa. Livet går sin gilla gång, men problem uppstår när deras får äts upp av en drake. När de ska undersöka detta närmare blir även Wills pappa dödad av draken. Will beslutar sig för att ta anställning hos riddaren riddaren Sterling. Där förälskar sig Will i Sterlings dotter Kate, men tankarna på att hämnas sin fars död finns kvar.

Det är egentligen inte mycket att orda om denna film. Skådespelarna är amatörmässiga och handlingen lite för dålig. Som grädde på moset är tempot snuskigt lågt och det blir ytterst sällan spännande. Draken är dessutom dåligt animerad. I bästa fall är detta en hyfsad matiné-film att visa på jullovet. I övrigt kan man möjligtvis låta ögonen glida över de fina miljöerna.

Transfern till DVD är hyfsad, men jag tycker att vi 2012 inte ska behöva ha edge enhancement på utgåvorna. Färgerna är hyfsade och det tar åtminstone fram de fina miljöerna.

Ett mediokert bidrag till Fantasygenren. Inte uselt men intetsägande.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

One comment

 1. Hur blir Will slutligen riddare?
  4 På vilka olika sätt försöker man döda draken?
  5 Vem lyckas till slut döda draken?
  6 Vilket år tror du filmen handlar om?
  7 Vilket land tror du filmen handlar om?
  8 Vilken är den viktigaste händelsen i filmen?
  9 Berätta tre saker om hur draken ser ut?
  10 Ta hjälp av internet och ta reda på minst fem fakta om paladinerna.
  11 Vad tycker du om filmens slut? Är det ett lyckligt slut? Varför/varför inte?
  12 Vad tyckte du om filmen? Var det en bra film? Varför/varför inte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.