Downton Abbey – the Movie

I år är det tio år sedan den första säsongen av Downton Abbey premiär och den blev snabbt en succé i Sverige. Många pratade sig varmt om familjen Crawley, deras tjänare och slottet Downton Abbey som de ägde. Kombinationen av brittiska överklass, intriger och den viktorianska eran lockade många. Sedan var serien förbaskat välgjord och hade bra karaktärer vilket hjälpte. Nu har serien då blivit film och vi beger oss åter till Yorkshire.

Året är nu 1927 och kungen och drottningen skall komma på besöka till Downton Abbey. De utlöser en febril aktivitet både hos herrskapet och nere hos tjänarna. Alla vill att egendomen skall framstå i sin bästa dager och lägger sin själ i att få ordning allting. Men som vanligt är det aldrig lugnt. Lady Bagshaw, Roberts kusin är kammarjungfru till drottningen och Violet har länge haft en fejd med henne då hon anser att Robert borde ärva Bagshaws egendom när hon dör. Nere bland tjänstefolket är också oro. Kungens eget folk har kommit dit för att se att allting går rätt och kör över alla. Men det smids planer i hemlighet där nere. En del pratar om en kupp mot kungens folk.

Filmen Downton Abbey är en film för fansen, ingen annan. Julian Fellowes som även skrev manus för serien bryr sig inte om att förklara saker utan kör på som att alla vet allting. Och det fungerar bra om man sett alla sex säsongerna men annars måste det vara redigt förvirrande. Jag kan leva med det eftersom det är så uppenbart att detta är en film för fansen men om man ville introducera någon för magin som är Downton Abbey är inte detta rätt väg att gå.

Annars är manuset lite stelt måste jag säga. Fellowes har tagit en säsong, 8 avsnitt på runt en timme och kokat ner detta till 2 timmar. Essensen av en säsong finns där men i övrigt känns det väldigt torftigt måste jag säga. Det som var charmen med säsongerna var hur alla intriger utvecklades sig och alla spel både bland herrskapet och nere bland tjänstefolket. Här blir det aldrig något sådan, en handling att någon stjäl saker på Downton, passerar som hastigast och är löst i slutet av filmen. Men utan de vanliga tjuv och rackarspelen som brukar höra en sådan intrig till.

Det är helt enkelt lite andefattigt. Många intriger trängs in på 2 timmar och hälften av dem hade kunnat hoppas över för att få en mer sammanhängande film. Samma sak med dialogen. Den har inte alls samma bett som jag är van vid. Det är Violet som levererar de bästa som vanligt men i övrigt är det tunt med riktigt bra dialog.

Men mitt upp i allt detta kan jag inte säga att jag hade tråkigt. Downton är Downton och även film på två timmar gav mig god underhållning för stunden. Men precis som de sista säsongerna är det kanske inte lika bra som i början men ger oss fans tillräckligt för att vi skall vara nöjda.

I år är det tio år sedan den första säsongen av Downton Abbey premiär och den blev snabbt en succé i Sverige. Många pratade sig varmt om familjen Crawley, deras tjänare och slottet Downton Abbey som de ägde. Kombinationen av brittiska överklass, intriger och den viktorianska eran lockade många. Sedan var serien förbaskat välgjord och hade bra karaktärer vilket hjälpte. Nu har serien då blivit film och vi beger oss åter till Yorkshire. Året är nu 1927 och kungen och drottningen skall komma på besöka till Downton Abbey. De utlöser en febril aktivitet både hos herrskapet och nere hos tjänarna.…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.