Downton Abbey: The London Season

downton_abbey_london_season_02Den sak jag gillar med Downton Abbey är den höga lägsta nivån. Rakt igenom är serien välproducerad, bra skriven och fina skådespelarinsatser. Det är ingen serie som är nyskapande men den är rakt igenom välgjord.

Året är 1923 och Rose skall äntligen bli presenterad vid hovet. Så hela familjen och en större del av betjänterna har begett sig till huset i London för att förbereda detta.  Coras mamma och bror har tagit sig dit från USA för att närvara. Även några av Marys friare kommer närvara vid balen och det finns en viss spänning i luften. Hemma brottas Branson med sina egna problem och att träffa den unga vackra Sarah Bunting. Edith har samvetskval att hon lämnat bort sitt barn i Schweiz. Samtidigt upptäcks en komplott som kan skaka hela kungahuset och familjen Grantham är mitt upp i denna.

Downton Abbey har gått i fyra säsonger och vi har gått 10 år framåt i tiden från det första avsnittet. Folk har kommit och gått, några har dött och andra har försvunnit av andra anledningar men kärnan är kvar. Det är Lord Grantham och hans döttrar som står i centrum och som allting kretsar kring, så även här. Återigen är det Marys som står i fokus och bär upp serien. Hon har varit huvudkaraktär från första dagen och även om jag saknar henne och Matthews spel så är Michelle Dockery en tillräckligt bra skådespelare för att fortsätta göra rollen intressant. De har även manusförfattarna insett och mycket av intrigerna kretsar kring hennes olika friare som alla försöker vinna hennes gunst.downton_abbey_london_season_03

Även Branson fortsätter ha en intressant utveckling där han står med ena benen i sin nya familj och det andra i sina gamla rötter. Han kan återigen ha en vital roll att spela i säsong 5 tror jag. Där nere är det återigen Thomas som står för intrigerna och han har återgått till sitt gamla jag. Synd för jag gillade den utveckling han gick emot under andra säsong. Och Anna och Bates relation fortsätter att vara komplicerad, frågan är om de någonsin kommer kunna få ett lyckligt slut? Jag hoppas att någonstans nu vid femte säsongen att Julian Fellowes funderar på att avveckla serien. Inte för att den är dålig men för att risken finns att den kommer gå på tomgång när samma saker upprepas som ett mönster om och om igen.

Det är tätt med intriger i Downton Abbey och så även här, extra kul att se en duktig skådespelare som Paul Giamatti dyka upp som Coras bror. Men det är också som så att även om det blåser in en frisk fläkt så börjar serien gå på tomgång och jag ser hellre om säsong 2-3 än att se framemot nästa säsong om man manusförfattarna inte tar tag i det hela på allvar.downton_abbey_london_season_04

Om du gillar Downton Abbey, som jag gör, är detta balsam för själen 90 minuter välproducerat kostymdrama. Men det är ärligt talat inte så mycket mer och serien kommer inte vinna några nya följare genom att fortsätta så här.

 

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.