Dope

Filmer som gestaltar slutet av tonåren, tiden strax innan klivet in i vuxenlivet skall tas, fyllda av ungdomlig nyfikenhet på sex, fyllda av frågor och tvivel om framtiden, finns det hur många som helst av. Regissören och manusförfattaren Rick Famuyiwas kritikerrosade Dope sällar sig till den skaran, men där jag förväntar mig att Dope skall stå ut i genren på något sätt, visar det sig att den inte alls tillför något nytt i sammanhanget.

dope2
Malcolm och hans kompisar Jib och Diggy, anses nördiga på skolan, då trion helt snöat in på 90-talets Hip Hop-kultur vad gäller musik och mode. Gänget är ständigt påpassade av olika plågoandar både på och utanför skolan. Lite oväntat lyckas gänget dock bli inbjudna på en fest arrangerade av lokala knarklangaren Dom. Festbesöket får dock långtgående konsekvenser för de tre, som hamnar i en knipa utan uppenbar utväg. Kanske kan Darknet och Bitcoins vara en del av lösningen?

Tyvärr så tycker jag Dopes egentliga budskap – om att du skall vara dig själv och att du kan bli framgångsrik oavsett bakgrund, slarvas bort med en allt för lättsam och flamsig framtoning. Det är helt klart en missad chans och jag är ganska säker på att när vi numera får filmer och tv-serier med retro-vibbar/hyllningar serverade i parti och minut så tror jag många av dagens ”Dope-hyllare” så småningom kommer inse att filmen inte var mer än en axelryckning. Jag rekommenderar istället att man ser Boyz n the Hood från 1991, som behandlar samma ämnen men med ett helt annat djup. Då får du också en äkta dos av 90-talet, istället för Dopes krystade gimmick.

Filmer som gestaltar slutet av tonåren, tiden strax innan klivet in i vuxenlivet skall tas, fyllda av ungdomlig nyfikenhet på sex, fyllda av frågor och tvivel om framtiden, finns det hur många som helst av. Regissören och manusförfattaren Rick Famuyiwas kritikerrosade Dope sällar sig till den skaran, men där jag förväntar mig att Dope skall stå ut i genren på något sätt, visar det sig att den inte alls tillför något nytt i sammanhanget. Malcolm och hans kompisar Jib och Diggy, anses nördiga på skolan, då trion helt snöat in på 90-talets Hip Hop-kultur vad gäller musik och mode. Gänget…

Review Overview

Betyg

20

About Erik Larsson

Hinner allt mer sällan hitta tid att se och skriva om film i den omfattning jag önskar, därför är jag numera ofta extremt selektiv i mina val av filmer, klämmer dock in en och annan mainstream-film för att inte helt tappa kontakten med vad som är aktuellt. Är en av grundarna till Filmfenix och driver även filmpoden Film(sökarna).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.