Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot

Foto: Lionsgate

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot är en dramakomedi regisserat av Gus Van Sant. Den är baserad på den sanna historien om serietecknaren John Callahan’s liv och huvudrollerna innehas av Joaquin Phoenix och Jonah Hill.

Under en blöt natt är alkoholisten John Callahan med om en bilolycka som lämnar honom paralyserad i nedre delen av kroppen och rullstolsbunden. Trasig på både insida och utsida är John villig att ge upp och fortsätta dricka men när han besöker Anonyma Alkoholister möter han en sponsor vid namn Danny som får honom på andra tankar. Danny, och gruppen av nyktra alkoholister som han är sponsor för, är precis vad John behöver i mörkret; de är brutalt ärliga och skämtar om precis allt, allra helst om det som gör mest ont. John, som saknat ett sätt att uttrycka sina känslor i hela sitt liv, finner humorn uppfriskande. Med gruppens stöd lär han sig se förbi sina fysiska handikapp och ta makten över alkoholismen samtidigt som han finner en främmande men underbar passion i att teckna sarkastiska serier.

Foto: Lionsgate

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot luktar Oscars-nomineringar redan nu: Joaquin Phoenix gör sin starkaste roll sedan porträtteringen av Johnny Cash och Jonah Hill visar än en gång hur mångsidig han är i rollen som den rika, homosexuella sponsorn Danny. Tillsammans har de en fantastisk dynamik som jag inte är säker på vad den beror på: är det Jonah Hill som alltid lyckas dra ut det bästa från sina kollegor eller Joaquin Phoenix som helt enkelt är skapad för roller som destruktiva missbrukare? Hur som helst så är de båda i sitt esse och agerar så starkt att det vid flertalet tillfällen rullar tårar ned för mina kinder.

Foto: Lionsgate

Agerandet och dialogerna levereras i definitiv toppklass, dessvärre fallerar filmen på andra håll: klippningen är inte mycket bättre än i valfri b-film och historian, som har så extrem potential, är rörigare än Sveriges regering. Det finns många möjligheter för filmen att välja sin väg men istället visas lite av allt, varav mycket av det är totalt onödigt för tittaren att se. Ibland till och med konstigt: som när John, nybliven nykter alkoholist, besöker en bar för att fira att hans serie är med i en stor tidning och bjuder alla på öl. Det känns helt enkelt inte realistiskt och Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot hade inte skadats ett dugg om det klippts bort för att ge utrymme till de delar som faktiskt berör.

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot har alla ingredienser för att bli ett mästerverk: det är en snyfthistoria med en ironisk anti-hjälte som spelas av en prisad skådespelare. Den är som ett stort pussel vars slutversion egentligen är otroligt vacker men tyvärr har någon lagt bitarna fel.

Foto: Lionsgate

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot passar den som vill fälla några tårar eller skratta några skratt men som inte bryr sig om att filmen känns några steg ifrån sitt slutskede.

Kuriosa: Filmen har fått sitt namn efter en av John Callaway’s kändaste serieteckning av sig själv.

Release i Sverige: Släpps på dvd/blu-ray i mitten av december.

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot är en dramakomedi regisserat av Gus Van Sant. Den är baserad på den sanna historien om serietecknaren John Callahan’s liv och huvudrollerna innehas av Joaquin Phoenix och Jonah Hill. Under en blöt natt är alkoholisten John Callahan med om en bilolycka som lämnar honom paralyserad i nedre delen av kroppen och rullstolsbunden. Trasig på både insida och utsida är John villig att ge upp och fortsätta dricka men när han besöker Anonyma Alkoholister möter han en sponsor vid namn Danny som får honom på andra tankar.…

Review Overview

Betyg:

70

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.